ANKARA  - Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz, TSE'nin, yaptığı ithalat denetimleriyle, standartlara uygun, kaliteli, yüksek teknolojili ürünlerin ithalatının gerçekleştirilmesine katkı sağladığını belirtti.

Korkmaz, Dünya Gümrük Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında her yıl 26 Ocak'ın "Dünya Gümrük Günü" olarak kutlandığını anımsattı. TSE'nin yaptığı ithalat denetimlerine dikkati çeken Korkmaz, "Teknik mevzuata ve standartlara uygunluk ile kalite açısından tüketicimizi ve üreticimizi korumak amacıyla gümrük aşamasında gerçekleştirilen ithalat denetim yetkisi Enstitümüze tevdi edilmiştir. Hizmetin verildiği kapsam ve veriliş şekli, her yıl Ekonomi Bakanlığınca yayımlanan tebliğler ve tebliğlerin uygulama usul ve esaslarıyla belirlenmektedir" ifadelerini kullandı. Denetimlerin önemine işaret eden Korkmaz, piyasaya arz edilen ürünlerin insan sağlığı, can ve mal güvenliği, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarını sağlaması ve güvenli olması gerektiğini kaydetti. Korkmaz, ithalat aşamasında yapılan kontrollerle tüketicinin korunması ve toplumun yaşam kalitesinin yükseltilmesinin sağlandığını belirtti. Bunun yanı sıra ekonomik anlamda uygun ürünün piyasaya arz edilmesiyle haksız rekabetin önüne geçilebildiğine değinen Korkmaz, ithalat aşamasındaki denetimlerin, uygun ürünün piyasaya arz edildiğinin önemli bir göstergesi olup, teknoloji transferinin önünü açtığını bildirdi.

Dünya Gümrük Günü vesilesiyle TSE’nin ithalat denetimlerinin önemine bir kez daha vurgu yapmak istediğini ifade eden Korkmaz, "Enstitümüz, tarafsız, bağımsız, güvenilir ve yönlendirici bir kuruluş olarak diğer uygunluk değerlendirme faaliyetlerinin yanı sıra gümrükte yapılan ithalat denetimleri ile standartlara uygun, kaliteli, çevreye ve insan sağlığına duyarlı, yüksek teknolojili ürünlerin ithalatının gerçekleştirilmesine katkı sağlıyor.

TSE bu şekilde tüketicimizin, üreticimizin ve ithalatçımızın korunmasına ve teknoloji transferinin de önünün açılmasına hizmet etmeye devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.