BALKANLARDA TÜRK MÜZİĞİNİN EFSANE İSMİ “RASİM SALİH” ANISINA MUHTEŞEM GECE Müzik serüvenine İkinci Dünya Savaşı öncesi başlayan, 1951 yılında Priştine Radyosu çerçevesinde kurulan Türk Oskestrası’nın başına geçmesiyle ölümüne dek Kosova’da Türk müziğinin yaşatılıp gelişmesine büyük katkı sağlayan, adeta bir efsane olan Udi Rasim Salih’e Priştine’de muhteşem bir saygı gecesi düzenlendi. Meclis Başkan Vekili Fikrim Damka, Milletvekili Müfera Şinik, Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, T.C Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı temsilcileri ile çok sayıda davetlinin katıldığı gecede üstad Rasim Salih’i anlatan belgesel gösterimi ile konser düzenlendi. Rasim Salih ile ilgili konuşmaların ardından sanatçının tutkunu olduğu müzik başladı. Eski Priştine Orkestarası üyeleri ve genç müzisyenleri bir araya getiren orkestra Rasim Salih için çaldı. Aluş Nuş, İsmet Peya, Sevim Baki Bırveniku, Başkim Çabrat ve torunu Sezgin Curi gibi ses sanatçılar da, üstad Rasim Salih için sahneye çıktı. Kosova’nın Arnavut asıllı en ünlü sanatçılarından İsmet Peya, Rasim Salih’in en sevdiği Arnavutça şarkı ile kendisine öğrettiği Zeki Müren’in “Senden Ayrı Yaşayamam” şarkısını seslendirdi. Peya, “79 yaşında ve 62 yıldır sahnedeyim. Bu kadar duygulandığım hiç olmamıştı”diyerek, üstada olan minnettarlığını dile getirdi. Gecede bir ilk de yaşandı. İlk kez “Rasim Salih Kosova Türk Müziği Ödülleri” de verildi. Sanatçılar, Aluş Nuş, İsmet Peja, Emin Mecihan, Ramadan İliyaz ve Başkim Cabrat ödüle layık görülen isimler oldu. Kapanışta Gerçek Derneği adına konuşan Başkan Gülşen Bölükbaşı; gurur, özlem, hüzün, cesaret gibi duyguların iç içe geçtiği bir gece yaşadıklarını belirterek, merhum Rasim Salih’in emanetinin yerine getirilmesi ve orkestranın tekrar canlanması temennisinde bulundu.

SALON’DA WILLIAM FITZSIMMONS VAR

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) bugün Salon’da Villiam Fitzsimmons’u konuk ediyor. Sanatçının solo gösterisinin başlama saati 21.30. ABD’li şarkıcı, söz yazarı Pittsburgh’de görme engelli ve müzisyen ebeveynlerin çocuğu olarak dünyaya geldi. Büyüdüğü evde babasının kendi elleriyle yaptığı bir kilise orgu bile vardı. Danışmanlık eğitimi aldı, müzik kariyeri başlayana dek terapistlik yaptı. Grey’s Anatomy, Life of Ryan, Teen Wolf gibi birçok televizyon dizisinde şarkılarına yer verildi. Ingrid Michaelson, Brooke Fraser ve Cary Brothers ile konser turlarına çıktı, yedi albüm yayımladı. Son albümü ‘Pittsburgh’ü yeni kaybettiği büyükannesine adadı.

FADO SANATÇISI MARIZA YARIN CEMAL REŞİT REY’DE

3 kez Grammy adaylığı ve üst üste 3 kez kazandığı “Avrupa’nın En İyi Sanatçısı” BBC Ödülleriyle, meşhur Guardian gazetesi’nin “Dünya Müziğinin Divası” olarak gösterdiği Mariza yepyeni albümü ‘Mundo’nun dünya turnesi kapsamında unutulmaz hitlerini ve yepyeni şarkılarını sahneye taşırken, sizlere Cape Verde’den (Yeşil Burun) İspanya’ya, Arjantin’den Portekiz’e muhteşem bir müzikal yolculuk öneriyor. Unesco’nun Kültürel Miras listesine aldığı Portekiz’in Fado geleneğinde çağdaş yorumuyla Mariza'yı ve şarkı söyleyişini anlatmak için 4 kelime yeterli. Tutkulu, Zarif, Hisli ve Buğulu... Mariza ise neden Fado’yu seçtiğini şu cümleler ile anlatıyor: “Fado yalnızca bir müzik değil, bir histir. Üzücü değil melankoliktir. Ben bu müziği seçmedim, bu benim kaderimdi.”

Grammy Ödüllerine aday gösterilen ilk Portekizli sanatçı olan Mariza, ilk Dünya Müzik Ödülünü de yine Fado söyleyerek almıştı. Paris'te Fen Edebiyat Akademisi'nin “Medaille de Vermeil” madalyasıyla ödüllendirilen sanatçının "Terra" albümü de En İyi Folk Müzik ve En İyi Prodüktör dallarında Latin Grammy Ödüllerinin sahibi oldu.

Portekiz Devleti tarafından Portekiz kültürünü yurtdışında en iyi temsil eden sanatçı ünvanı alan Mariza, 1999 yılında efsane Fado şarkıcısı Amalia Rodrigues’in adını taşıyan Vakıf tarafından "Fado'nun Sesi" unvanını aldı.

Türkiye'de de büyük hayran kitlesine sahip olan Mariza yepyeni albümü ‘Mundo’yu Grammy ödüllü Javier Limon ile birlikte üretiyor, Amalia Rodrigues ve de Tango’nun divosu Carlos Gardel şarkılarına sesi ile yeniden hayat veriyor.

Portekiz geleneği Fado şarkılarını tüm dünyaya ulaştıran ve tüm dünyada 1 milyondan fazla albüm satışıyla Fado’nun 1 numaralı temsilcisi olmayı sürdüren Mariza yepyeni albümü ‘Mundo’nun dünya turnesi kapsamında 8 Nisan’da (Yarın) Cemal Reşit Rey Salonu’nda saat 20.00 müzikseverlerle buluşacak.

PANNONICA’DA NİSAN AYI DA ÖZEL ETKİNLİKLERLE GEÇİYOR

Bodrum’un tek New York (NY) stilinde canlı konser ve performans kulübü Pannonica, Garanti Caz Yeşili desteğiyle düzenlediği konserler ile müziğin farklı türlerini sene boyunca sahnesinde müzikseverler ile buluşturuyor.

Nisan ayında Çarşamba’dan Pazar’a açık olan Pannonica’da saat 17.00’den itibaren Early DJ Sessionlar gerçekleşiyor. Çarşamba akşamları groovy partilerin ve Electro Cuban gecelerin gerçekleştiği Pannonica’nın Nisan programında 7 ve 8 Nisan’da Cenk Erdoğan Trio, 14 Nisan’da Cansu Nihal Akrasu ve Yunus Muti, 15 Nisan’da Berrak Pabuçcuoğlu Band, 21 ve 22 Nisan’da“Connections” projesi ile Fabio Marconi, Luca Rampinini ve Yiğit Özatalay, 28 Nisan’da Grupo Rikacha ile 29 ve 30 Nisan’da Sarp Maden Trio sahne alıyor. Pazar akşamları sahnesini yetenekli ve genç müzisyenlere açan Pannonica’da 10, 17 ve 24 Nisan’da sırasıyla “Genç Cazcılar” ve “95th Ensemle” sahnede müzikseverlerle buluşuyor. Pannonica’da Cumartesi akşamları gerçekleşen Nica House Djs Partileri programında müzik setinde sırasıyla Macit, Ömür Kara ve Emir Deniz yer alıyor. Pannonica programı hakkında detaylı bilgi almak için müzikseverler pannonica.net adresinden aylık programa ulaşılabilir. Ek olarak facebook ve twitter sayfası PannonicaJazz adresinden Pannonica programları, performansların videoları ve görsellerine erişilebiliyor, gerçekleşen performansların canlı kayıtları da soundcloud sitesinden PannonicaJazz sayfasından dinlenebiliyor. Cenk Erdoğan Trio 7 ve 8 Nisan’da sahne alıyor İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü mezunu olan Cenk Erdoğan farklı çalıştekniği, doğu melodileri ve batı müzik kültürlerinden kaynaklanan tarzı ile dikkat çekiyor. Perdesiz gitarda Türk geleneksel sazları olan bağlama ve tanburdan etkilenen ve özel bir teknik kullanan Cenk Erdoğan, caz armonizasyonlarını geleneksel melodilerle birleştiriyor. 2008 yılında ilk albümü “İle” ve aynı yıl “Aria” albümlerini çıkartan Cenk Erdoğan 2009 yılında “Issız Adam” filmine yaptığı müzikler ile Yeşilçam tarafından verilen “Yılın En İyi Film Müziği” ödülünü aldı. Halen tiyatro müzikleri, film ve dizi için müzikler besteliyor. Yurtdışında ve yurtiçinde birçok konsere imza atan sanatçı Trilok Gurtu, Dominique Di Piazza, Dave Weckl, Kai Eckhardt, Eric Levy ve Adam Matta’nın da arasında bulunduğu ünlü müzisyenlerle ortak çalışmalarda bulundu. Bugün ve yarın gerçekleşecek iki konserde kontrabasta Baran Say ve davulda Korhan Ogan, Cenk Erdoğan’a eşlik edecek.