ANKARA- Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel BaşkanıVeysel Ayhan, ülkede küçükbaş hayvancılık sektörünün her yıl yüzde 10-12 büyüdüğünü belirterek, "Sektör büyüme trendine girdi. Şu an itibarıyla 81 ilde 230 binin üzerinde koyun ve keçi yetiştiricimiz var" dedi.

Ayhan, Türkiye'de hayvancılık denildiğinde özellikle büyükbaş hayvancılığın akla geldiğini ancak sektörde küçükbaş hayvancılığın da önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

Yıllık 3 milyon kurbanlık ihtiyacı göz önüne alındığında, koyun ve keçi yetiştiriciliğininTürkiye için vazgeçilmez bir sektör olduğunu vurgulayan Ayhan, 2006 yılında kurulan birliklerinin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından her konuda desteklendiğini anlattı.

Türkiye'de küçükbaş hayvancılığın gelişmekte olduğunu ifade eden Ayhan, şunları kaydetti:

"Türkiye'de küçükbaş hayvancılık her yıl yüzde 10-12 büyüyor. Sektör büyüme trendine girdi. Şu an itibarıyla 81 ilde 230 binin üzerinde koyun ve keçi yetiştiricimiz var. Yetiştiricilerimiz, bu ülkenin bütün coğrafyasında kar kış demeden hem geçimlerini sağlıyor hem de Türkiye'nin et ihtiyacında önemli bir misyon üstleniyor ayrıca kurbanlık ihtiyacını karşılıyor. Bu anlamda koyun ve keçi yetiştiricileri, özellikle kriz dönemlerinde hayvancılığın sigortası durumundadır. Küçükbaş hayvan yetiştiricileri aza kanaat eder."

Yaklaşık 10 yıl önce 32 milyon olan koyun ve keçi sayısının 44 milyona çıktığına işaret eden Ayhan, "Türkiye nüfusu dikkate alındığında 30-35 yıl önce bir kişiye koyun ve keçi düşüyordu, şu an itibarıyla yarım koyun ve keçi düşüyor diyebiliriz ama bu sayı artıyor. Bunu, bir kişiye koyun ve keçi düşecek şekilde artırmamız lazım" diye konuştu.

"Fiyatlar yükseldi, et getirelim anlayışını doğru bulmuyoruz"

Ayhan, Türkiye'de dönem dönem kırmızı etle ilgili çok da sağlıklı olmayan tartışmaların yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Birtakım çıkar çevreleri, özellikle kırmızı et açığının olduğuna yönelik tartışmalar çıkarıyor. Bunun önüne geçmek için hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvan sayısını artırmamız gerekiyor. Biz küçükbaş hayvan etinin damızlık materyalinin, koyun ve kuzuda ithal edilmesini istemiyoruz. Türkiye'nin, bunu üretebilecek potansiyeli var. Bizler yerli üreticiyi savunuyoruz. Bakanlığımız da özellikle küçükbaş hayvancılık noktasında böyle düşünüyor. Birliklerimiz de bu kanat içerisinde. Et açığının karşılanmasında küçükbaş hayvancılık önemli bir misyonu yerine getiriyor. 'Fiyatlar yükseldi, et getirelim' anlayışını kesinlikle doğru bulmuyoruz."