Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Suruç'taki terör saldırısına ilişkin, "Birileri eş zamanlı olarak Türkiye'yi karıştırmak için düğmeye basmış olabilir, bundan herkesin haberdar olmasını isteriz" dedi.

Kurtulmuş, beraberinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, Vali İzzetin Küçük, Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ve bazı kurum temsilcileriyle, Şanlıurfa Polisevinde düzenlediği basın toplantısında, saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu.Saldırıdan duyduğu üzüntüyü ifade eden Numan Kurtulmuş, ölü sayısının 30'u geçtiğini, tedavi altına alınan yaralı sayısının ise 32 olarak belirlendiğini, bunlardan bazılarının da durumunun ağır olduğunu kaydetti.Saldırının emarelerinin titizlikle araştırıldığını vurgulayan Kurtulmuş, "Canlı bomba olduğu üzerinde çok ciddi soruşturmaların sonucunda emarelerin ortaya çıktığı bir bombalama hadisesiyle karşı karşıya kaldık. Millet olarak hepimizi üzdü, çok elim bir hadiseyle karşı karşıyayız. Bu olaylar hem oluş şekli hem zamanlaması itibariyle hem bu bölgedeki karışıklıkların emareleriyle kayda değer ve dikkat çekicidir" dedi.Gaziantep Adli Tıp Kurumuna sevk edilen cenazelerden kimliği tespit edilen 5 kişinin yakınlarına teslim edildiğini belirten Kurtulmuş, saldırının korunaklı bir yapının içerisinde meydana gelmesinin de dikkat çekici olduğunu aktardı.Numan Kurtulmuş,  şunları söyledi: "Böyle bir bombalamanın olması üzücüdür, tesadüfen yoldan geçen bir kalabalığa bomba atılmış değil, bu üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir noktadır, hiçbir detay ihmal edilmeden ortaya çıkabilecek bütün ipuçları an be an değerlendiriliyor, ufak detaylarıyla. Kimlikler ortaya çıktıkça bu kimliklerin bağlantıları bütün bunların hepsi detaylı çalışmayla aydınlatılacak. Bu olayın arkasında ne varsa aydınlanacaktır, bundan kimsenin şüphesi olmasın."

"Terörün karşısında birlikte duralım"

Türkiye'de tüm kesimlerin saldırı karşısında kenetlenmesi gerektiğini anlatan Numan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bu olayda bütün düşüncelerimizi kenara bırakarak ortak bir çizgide buluşmamız lazım. Oda insanlık onuruna oda temel hak olan hayatta kalma hakkını korumaya dönük olarak terörün karşısında hep beraber durmak zorundayız. Bunu özellikle milletimizle paylaşıyoruz, detaylar ortaya çıktıkça kamuoyu ile paylaşıyoruz. Basın mensuplarından da sıhhatli bilgilerin ulaştırılması ve teröre karşı milletimizin ortak bir safta durabilmesi için sizlere de sorumluluk düşüyor. Süreci inşallah sabır ve metanetle atlatacağız bu olayın arkasındaki sorumlular kimlerse bunları da aydınlatarak ortaya koyacağız."

"Algı operasyonu yürütülmeye çalışılıyor"

Saldırının ardından bazı kesimlerin algı operasyonu yürütmeye çalıştığını savunan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Gördüğümüz son derece yanlış bir algının yürütülmeye çalışılmasıdır. Bazı art niyetli çevrelerin bu süreçlerde bir algı yönetimi içerisinde olduğunu da görüyoruz. El altından belki kamuoyunu fısıltı gazetesiyle yönetmeye çalışan bir algıyla karşı karşıyayız. Bu terör gruplara Türkiye'nin 'destek verdiği, himaye edildiği, bu gruplarında bu nedenle terör eylemlerine cesaret edebildiği şeklinde, maalesef son derece haksız, yanlış ve kötü niyetli yapılmış yorumları duyuyoruz. Bunların son derece yanlış olduğunu ve iftira olduğunu bunları söylemenin Türkiye'ye haksızlık olduğunu bir kere daha ifade etmek istiyorum."Türkiye'nin terör örgütü DAEŞ'in tehlikesini daha önceden en üst düzey temsilcileriyle paylaştığını anımsatan Kurtulmuş, söz konusu saldırının muhatabının Türkiye olduğunu vurguladı.Kurtulmuş, "Saldırı DAEŞ tarafından yapılmışsa bunun bir numaralı muhatabı Türkiye'nin bizatihi kendisidir, Türkiye Cumhuriyeti, Türkiye hükumeti ve Türk halkıdır. Böyle baktığımız zaman bu ve benzeri örgütlerle mücadele etmiş ülke olarak terörün acısını çekmiş ülke olarak teröristin ne kadar büyük bir insanlık düşmanı olduğunu biliyoruz, en ufak taviz vermedik, vermeden de yolumuza devam edeceğiz. Haksız eleştiriler milletimize yapılıyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Birileri düğmeye basmış olabilir"

 Türk milletinin etnik farklılıklarına rağmen birlik ve beraberlik içerisinde yıllardır yaşadığını, Türkiye çevresindeki ülkelerde istikrarsızlıkların arttığını ifade eden Kurtulmuş, Türkiye'nin iç barışını sağlayarak istikrarlı yoluna devam edeceğine inandığını kaydetti.

Dün Suruç'ta ve Adıyaman'da eş zamanlı saldırıların gerçekleştirildiğini aktaran Kurtulmuş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bir taraftan Suruç'ta terör örgütleri tarafından yapıldığı anlaşılan saldırıyla 31 evladımızı kaybettik eş zamanlı olarak Adıyaman'da da 1 askerimiz şehit oldu, 2 yaralımız var. Birileri eş zamanlı olarak Türkiye'yi karıştırmak için düğmeye basmış olabilir bundan herkesin haberdar olmasını isteriz. Biz vatandaşlarımız arasında birliğimizi dirliğimiz kardeşliğimizi sağlayacağız. Birilerinin bastığı düğmeyle de bu ülkeyi karıştırmayacak güce de iradeye de niyete de sahibiz. Bunun için burada ölen kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Vatandaşlarımızın uyanık olmasını rica ediyorum. Teröristin iyisi kötüsü olmaz, terör saldırılarında ölenlerinde bizden veya onlardan öleni olmaz. Terör saldırısında öldürülenlerin hepsi bizim insanımızdır çünkü masum şekilde öldürülmüşlerdir, teröristlerde kim olursa olsun bizim düşmanımızdır çünkü cani bir şekilde insan canına kastetmişlerdir. Şu terör mağduru bu terör mağduru diye asla ayrım yapmayız."

"DAEŞ ihtimali kuvvetli"

Saldırıyla ilgili ayrıntıların yavaş yavaş netleşmeye başladığı bilgisini paylaşan Numan Kurtulmuş, "Şüpheleri biliyoruz, somutlaşmış hale gelinmedi ancak çok hızlı mesafe alınıyor. Oraya geldiyse bağlantısı ne bunların hepsi hangi bilgi kesinleşirse sizlerle paylaşacağız. Üst üste şüpheler birikiyor belli bir mesafe alındı olgunlaştığı anda kamuoyu ile paylaşacağız. Her türlü ihtimal var DAEŞ ihtimali kuvvetli görünüyor en ufak ipucu dahil her ihtimal üzerinde titizlikle çalışılıyor" diye konuştu.

Editör: TE Bilisim