ANKARA  - CHP Ankara Milletvekili ve Grup Başkanvekili Levent Gök, engelli vatandaşların beş yılda bir araç alımlarında uygulanan ÖTV istisnasında aranan yüzde 90 engellilik oranının yüzde 70’e indirilmesini teklif etti.

Levent Gök, Özel Tüketim Vergisi Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Yasa teklifinin gerekçesinde, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na göre engellilik oranı yüzde 90 ve üzerinde olan engelli vatandaşların, 5 yılda bir araç ilk el araç alımlarından ÖTV alınmadığı hatırlatıldı. Ayrıca bu durumdaki engelli vatandaşların ÖTV istisnasından yararlanabilmeleri için aracın engelli tarafından kullanılması veya engelliye uygun düzenlenmiş olması koşulunun aranmadığı belirtildi. Engellilik derecesi yüzde 90’ın altında olanların ise bu haktan yararlanabilmeleri için alacakları aracın engellilik durumlarına uygun hale getirilmiş olması, kendilerinin kullanması ve H sınıfı ehliyetinin bulunması koşullarına bağlı bulunduğu ifade edildi.

Levent Gök, vatandaşlardan gelen şikâyetlerde, "Engellilik oranı yüzde 90’ın altında olmasına rağmen araç kullanamayacak durumda olan engelliler bulunduğu ve bunların bu haktan yararlanamamalarının haksızlık olduğu"nun ifade edildiğini belirtti. Gök, engelli vatandaşların gelir vergisi indirimi ve engelli aylığı bağlanması gibi pozitif ayrıcalıklardan yararlanırken yüzde 70-80 gibi engellilik oranlarının yeterli görüldüğünü ifade ederek, ÖTV istisnasıyla araç alımlarında bu oranın yüzde 90 olarak uygulanmasının, istisnadan yararlanacak engelli sayısını büyük ölçüde kısıtladığını ve eşitlik ilkesini zedelediğini vurguladı. Gök, ÖTV istisnasından koşulsuz yararlanabilmek için aranan engellilik oranının yüzde 70’e indirilmesiyle, daha fazla engelli vatandaşın bu haktan yararlanmasının önünün açılacağını belirtti.