BERLİN  - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriyeli sığınmacıların ailelerini Almanya'ya daha kolay getirebileceklerini işaret ederek "Türkiye, Ürdün ve Lübnan'dan gelen Suriyeli sığınmacılara öncelikli olarak kontenjan ayrılması konusunda anlaşmaya vardık" dedi.

Merkel, Şansölyelik binasında kabine üyeleri ve eyalet başbakanlarıyla sığınma ve iltica politikalarını görüşmek üzere bir araya geldi. Angela Merkel, toplantıdan sonra Saksonya-Anhalt eyaletinin Başbakanı Reiner Haseloff ve Bremen Belediye Başkanı Carsten Sieling ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Koalisyon ortaklarının ve eyalet yönetimlerinin sığınmacı krizinin çözümüyle ilgili "tam ehliyete" sahip olduklarının altını çizen Merkel, "Sığınmacı Paketi 2" adı verilen yeni sığınmacı paketinin hızlı bir şekilde yasalaşması için yolun açık olduğunu söyledi.

Merkel, yeni sığınmacı paketiyle Fas, Cezayir ve Tunus'un "güvenli geliş ülkesi" olarak sınıflandırılacağını ifade ederek bu ülkelerden gelen sığınmacıların hızlı bir şekilde ülkelerine geri gönderileceğini belirtti.

Sınırlı koruma sağlanan sığınmacıların, ailelerini Almanya'ya iki yıl getirememeleri konusunda uzlaştıklarını da kaydeden Merkel, "Türkiye, Ürdün ve Lübnan'dan gelen Suriyeli sığınmacılara öncelikli olarak kontenjan ayrılması konusunda anlaşmaya vardık" diye konuştu.

SEEHOFER'İN MEKTUBU

Başbakan Merkel, Bavyera eyaletinin Başbakanı Horst Seehofer'in Almanya'ya gelen sığınmacı sayısının azaltılmasına ilişkin kendisine gönderdiği mektuba işaret ederek "Mektup cevaplanacak fakat kamuoyu önünde tartışılmayacak" dedi. Hükümetin küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) lideri Seehofer salı günü Merkel'e gönderdiği mektupta, Almanya'ya gelen sığınmacı sayısının yıllık 200 binle sınırlandırılmasını talep etmişti.