BERLİN - Bavyera Eyalet Başbakanı ve CSU Genel Başkanı Horst Seehofer mülteci üst sınırı konusunda nihayet bir sayı dillendirdi. Almanya'nın yılda en fazla 200 bin mülteciyi kabul edebileceği görüşünü savunan Seehofer, "Daha fazla mülteciyi Almanya kaldırmaz." dedi.

Bavyera Eyalet Başbakanı ve Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) Partisi Genel Başkanı Horst Seehofer aylardır tartışılan mülteci kabulünde üst sınırın belirlenmesi konusunda somut konuşarak Almanya'ya yılda en fazla 200 bin mülteci kabul edilmesinden yana tavır koydu. "200 binin üzerindeki her sayı bizi zorlar." diyen Seehofer sayıyı belirlerken geçmiş deneyimlerden hareket ettiğini söyledi. Sözlerine devamla ‘Almanya'ya yılda 100 bin ila 200 bin arasında korunmaya muhtaç savaş mültecisi ile ilticacın gelmesini sorun olarak görmüyorum. Sayı 200 bini geçmediği takdirde uyum da kolay gerçekleşir ama 200 binin üzerindeki her sayı bize göre fazladır' ifadelerini kullanan Bavyera Eyalet Başbakanı Horst Seehofer serbest dolaşım hakkına sahip Avrupa Birliği üyesi ülkelerden gelen göçmenlerin de eklenmesiyle Almanya'ya giriş yapan yabancı kökenli sayısının yılda yarım milyonu bulacağını söyledi.

AVRUPA HİÇ BU KADAR EGOİST OLMAMIŞTI

Bild am Sonntag Gazetesi'ne konuşan CSU'lu politikacı önlemler alınmadığı takdirde bu yıl Almanya'ya gelecek mülteci sayısının geçen yılki sayıyı geçebileceğini öne sürdü. ‘2016 yılı için amacımız göçmen sayısını sınırlandırmak olmalıdır ama ne yazık ki şu ana kadar biz böyle bir hedefe yönelmekten çok uzağız' diyen Seehofer, başbakanlık yaptığı Bavyera Eyaleti'ne geçen ay, her gün ortalama 4 bin mültecinin giriş yaptığını bildirdi. Almanya'nın mülteci sorunuyla baş başa bırakıldığını da kaydeden Seehofer diğer Avrupa ülkelerinin yanısıra Arap ülkeleri ile ABD'yi Almanya ile dayanışmaya çağırdı. Seehofer dayanışma çağrısını, ‘Avrupa ülkeleri hiç bu kadar egoist davranmamıştı. Almanya dışındaki ülkeler de kapılarını mültecilere açmalı. Ayrıca mülteciler konusunda Arap ülkeleri ile ABD'nin de sorumluluğu var. Sonuncusunun sebep olduğu bazı problemler ise göç hareketinin temellerini oluşturuyor' sözleriyle yaptı. Bavyera Eyalet Başbakanı Horst Seehofer konuşmasında daha önce de dile getirilen kimlikleri olmayan mültecilerin sınırdan geri çevrilmesine yönelik talebini de yineledi ve ‘Sınırlama işlemlerini uygulamaya başlamamız lazım. Almanya'da ve Avrupa'da yeniden hukuki uygulamaları geçerli kılmamız lazım. Almanya'ya kimliksiz girmek isteyenlerin geri gönderilmesi lazım' şeklinde konuştu.

SINIRDA DENETLEMELER DEVAM EDECEK

Öte yandan Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann da bir açıklama yaparak Almanya sınırlarındaki denetimlerin devam edeceğini bildirdi. Almanya'nın sınır denetimlerine son vermesinin Schengen dış sınır güvenliğine bağlı olduğunu ifade eden Herrmann, "O yüzden sınır denetimlerine daha ne kadar süreyle gereksinim duyacağımız konusunda bir tarih veremiyorum" dedi. Herrmann, Schengen bölgesindeki iç sınır denetimleri konusunda isteksiz olan AB ülkelerine bir kez daha çağrıda bulunarak, kurallara uymayan AB ülkelerinin Schengen bölgesinden ayrılmalarını istedi. Herrmann, "Oyunu kurallarına göre oynayanlar devam ederler, kurallara uymayanlar devam edemezler." diye konuştu. Schengen dış sınırlarının denetlenmesinin zorunluluk haline geldiğini vurgulayan Herrmann, sorunlu bölgelerde sınır denetimlerinin sınır denetleme ajansı Frontex'e devredilmesinin bir çözüm olabileceğini belirtti ve sınırdan geçen sığınmacılar kayıt altına alınamadığı sürece Almanya'nın sınır denetimlerini sürdüreceğini söyledi.,

"ÇİFTE VATANDAŞLIK İPTAL EDİLSİN"

Bu hafta içinde bir çalıştay hazırlığında olan Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi terörden korunmak amacıyla bir dizi önlem talep ediyor. Edinilen bilgilere göre çalıştayda kamuoyuna duyurulacak önlemler arasında terörle ilişkisi tespit edilen çifte vatandaşların Alman vatandaşlıklarının iptal edilmesi, terör hükümlülerinin ayak bileklerine elektronik kelepçe takılarak gün boyu gözetim altında tutulması, terör amacıyla kullanılmasından kuşkulanılan paralara derhal el konulması da bulunuyor.