ANKARA - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2015 yılında bazı Avrupa ülkelerinin Avrupa’nın kurucu değerlerini hiçe sayarak Ermeni iddialarının sorgulanmasına dahi izin vermediklerini belirterek "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin geçtiğimiz sene bu konuda verdiği karar, asılsız iddiaları mutlak gerçek olarak kabul ettirme gayretlerine karşı demokrasi ve hukuk adına yapılmış bir uyarıdır. Tarihin ve hukukun siyasi amaçlarla istismarına verilmiş bir cevaptır. AHİM kararı, yıllarca sabır ve azimle yürüttüğümüz çalışmalardaki haklılığımızı da teyit etmiştir" dedi.

Çavuşoğlu, 8. Büyükelçiler Konferansı'nın resmi açılış töreninden önce, Türkiye'nin merkez teşkilatında ve dış temsilciliklerinde görevli büyükelçilerle Dışişleri Şehitliği'ni ziyaret etti.

Şehitlikteki anıta çelenk konulmasının ve saygı duruşunun ardından söz alan Çavuşoğlu, bu yıl da Büyükelçiler Konferansı'na meslek şehitlerini ve gazilerini anarak başladıklarını belirtti.

Çok sayıda Türk diplomat ve kamu görevlisinin Türk oldukları için aile yakınlarıyla saldırıya uğradığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Acılarını hala yüreğimizde hissediyoruz. Maruz kaldıkları terörü lanetle hatırlıyoruz ancak kimseye düşmanlık beslemiyoruz. Şehitlerimizin temsil ettiği değerler yolumuzu aydınlatıyor. Geleceğe nefretle bakmıyoruz" diye konuştu.

Çavuşoğlu, şehitlerin hatıralarını yaşatmak için 2015 yılında Lahey, Lizbon ve Viyana'da anıt ve plaket açılışlarının yapıldığını hatırlattı. Bazı Avrupa ülkelerinin Avrupa’nın kurucu değerlerini hiçe sayarak Ermeni iddialarının sorgulanmasına dahi izin vermediğine işaret eden Çavuşoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin geçen sene Doğu Perinçek davasında Ermeni iddialarını reddetmenin suç olmadığı yönündeki kararını hatırlatarak şöyle devam etti:

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin geçtiğimiz sene bu konuda verdiği karar, asılsız iddiaları mutlak gerçek olarak kabul ettirme gayretlerine karşı demokrasi ve hukuk adına yapılmış bir uyarıdır. Tarihin ve hukukun siyasi amaçlarla istismarına verilmiş bir cevaptır. AHİM kararı, yıllarca sabır ve azimle yürüttüğümüz çalışmalardaki haklılığımızı da teyit etmiştir."

Büyükelçilerin dünyanın dört bir yanında zor görevler icra ettiklerini kaydeden Çavuşoğlu, "Terör belası ne yazık ki bugün hala can alıyor. Kaynağı, amacı ve hedefi ne olursa olsun terörü lanetliyoruz. Bu vesileyle ülkemiz için hayatlarını feda eden şehitlerimizi bir kez daha saygı, minnet ve rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun" diye konuştu.

Törenin sonunda Çavuşoğlu ve büyükelçiler, şehitlerin kabirlerine karanfil bıraktı.

8. Büyükelçiler Konferansı'nın bu yılki teması, 23- 24 Mayıs'ta Türkiye'nin evsahipliğinde düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) Dünya İnsani Zirvesi kapsamında, "Kriz Yönetimi: İnsani Çözümler" olarak belirlendi.

Konferansın uluslararası boyutunun güçlendirilmesi için ana temaya uygun olarak, her yıl olduğu gibi, bu yılki oturumlara da yabancı konuklar davet edildi.

Bu çerçevede, 16 Ocak'a kadar sürecek konferansa, Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende, Şili Dışişleri Bakanı Heraldo Munoz, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, BM Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani İşler ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Franz Timmermans da katılacak. İlki 2008'de yapılan ve geleneksel hale gelen büyükelçiler konferansları, Türkiye'nin bölgede ve ötesinde barış ve istikrarı hakim kılmayı hedefleyen çok boyutlu dış politikasının tüm yönleriyle ele alınması ve daha etkin eşgüdümünün sağlanması bakımından önem taşıyor.