TBMM  - MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin önceki gün gerçekleşen görüşmesiyle ilgili, "Bana göre o 4 maddeyi kabul edemediler zaten. Sıkıntı oradan kaynaklanıyor. Ayrıca acaba koalisyon kurmak için mi geldiler. O da ayrı bir problem" dedi.

Yalçın, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Başbakan Davutoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile birlikte çok güzel ve nezaket ölçüleri içerisinde 2.5 saatlik bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Yalçın, bu zaman dilimi içerisinde hem ülke meselelerinin hem de koalisyonla alakalı konuların ayrıntılı bir şekilde görüşüldüğünü ifade etti.

Koalisyonla ilgili hususları 4 madde üzerinde ifade eden Yalçın, görüşmenin içeriğine ilişkin şunları söyledi:

"Öncelikli olarak Sayın Davutoğlu 'azınlık hükümetini destekleyip desteklemeyeceğimizi' sordu. Genel Başkanımız 'bunu daha önce açıkladık, azınlık hükümetine destek vermeyeceğiz' dedi. İkinci olarak Sayın Davutoğlu 'TBMM'yi toplamak suretiyle orada alınacak bir erken seçim kararına destek verir misiniz?' şekliyle bir yaklaşım sergiledi. Sayın Genel Başkanımızın ifadesi aynen şu; 'TBMM toplantıya çağrıldığı takdirde biz o toplantıya katılırız. Burası milletin makamı, Genel Kurul'a da gireriz. Ancak sizin erken seçim çağrınıza olumsuz yanıt veririz, yani hayır oyu veririz.' Üçüncü olarak '116'ya göre bir seçim hükümetine ne dersiniz, oraya gidiyor bu husustaki görüşünüz ne?' Orada MHP olarak dahlimiz olamaz, zaten yasa o. Yani burada siz görevli olarak bir netice çıkaramazsanız, işin gidişatı odur. O da anayasanın gereğidir. Cumhurbaşkanı'na geçer. 'Böyle bir durumda seçim hükümetine MHP üye veya bakan vermez' dedik."

Yalçın, koalisyonla ilgili 4 maddeyi öncelikli olarak ifade ettiklerini belirterek, MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin il divan toplantılarında veya açıklamalarında, "Bu çekincelerimizi, bu temel ilkelerimizi mutlak suretle ön şart olarak sunarız, kabul edildiği takdirde koalisyon içerisinde yer alırız" dediğini anımsattı.

Yalçın, gazetecilerin "Bu 4 madde mi engel oldu?" sorusuna, şu yanıtı verdi: "Bana göre o 4 maddeyi kabul edemediler zaten. Sıkıntı oradan kaynaklanıyor. Ayrıca acaba koalisyon kurmak için mi geldiler. O da ayrı bir problem. Çünkü AKP-CHP görüşmeleri sona erdiğinde Sayın Davutoğlu yaptığı açıklamada, 'artık tek yol seçim, bunun dışında başka bir yol yok' şeklinde bir yaklaşım sergilemişti. Bu daha bize gelmeden önce ifade edilmişti. Böyle bir anlayışta olan Sayın Davutoğlu'nun geldiğinde konu üzerinde ne denli duracağını artık kamuoyu takdir etsin. Ama bunlar görüşüldü."

"AK Parti cephesinde tam tersi 'her şeye kapıları kapattınız' yönünde bir algı var" ifadesi üzerine Yalçın, şunları kaydetti:

"İşte onun yanlışlığını ifade ediyoruz. 4 madde üzerinden diğer 3 ile ilgili çok net olarak ifade ettik, bu doğru. Ama koalisyonla alakalı Sayın Genel Başkanım dün tekraren 'bu maddeleri lütfen kabul edin, uzlaşalım. Ben yine ifade ettiğim gibi elimi bu işin altına hatta gövdemi bu işin altına koyarım' dedi. Yaklaşım buydu. Şimdi bu yaklaşım sonrasında Sayın Davutoğlu'nun buna olumlu cevap verebilmesi lazım. Bunu yapamayacağını söylediğinde de koalisyon ihtimalinin veya böyle bir zeminin oluşmadığı görüldü. Hepsi bundan ibarettir."

Editör: TE Bilisim