Bir ay süren iftar ve sahur düzeninden sonra bayram sabahı güzel bir kahvaltı olmaz mı? Bayram sabahı elbette enfes bir kahvaltı sizi bekliyor olacaktır. Hatta tatlılar, hamur işleri, kızartmalar gibi uzayıp giden liste… Liv Hospital Ulus Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt Serap Güzel bayramı kilo almadan geçirmenin püf noktalarını anlattı. Uzm. Dyt. Serap Güzel ‘’ Ramazanın bitmesiyle beraber rutin beslenme düzenine geçiliyor. Ancak daha az yemeğe ve uzun süre açlığa alışılan bu dönem de mideyi de çok zorlamamak gerekiyor. Ramazan sonrası sağlıklı beslenme kurallarına da devam edilmelidir’’ diyor.

Güne kahvaltı ile başlayın, ara öğünleri atlamayın. Öğle ve akşam yemekleri de yenilmeli.

Özlediğiniz yiyecekler, kısa süren iftar ve sahur arasında yemek için yetiştiremediğiniz güzel tatlılar olabilir. Özlenen tatlar mümkün olduğunca haftalara dağıtarak yemeğe çalışılmalı.

Ağırlık kontrolü sağlanmalı. Her gün zararlı ya da kalorisi yüksek bir şeyler yediğinizde bu size 1-2 hafta içinde kilo aldırabilir. Hatta ramazan bayramı boyunca misafirliklerde yediğiniz tatlılar bile siz fark etmeden 1-2 kilo aldırır. Bu nedenle yine günlük beslenme dengesi sağlanmalıdır.

Önerilere uyun, bayramda kilo almayın

Sebze candır

Evde olduğunuz öğünleri hafif sebze yemekleri ile geçiştirin; çünkü dışarıda olduğunuzda, bayram ziyaretine gittiğinizde size mutlaka yiyecek bir şeyler, tatlılar ikram edilecektir. En hafif besinler sebzelerdir, az yağlı kızartma yapmadığınız sebzeler sizin için kurtarıcı öğünlerdir.

Formül: Tatlı da yarı yarıya

İkram edilen tatlıyı eşinizle, dostunuzla paylaşın; porsiyonu azalttığınızda fazla kaloriyi önlersiniz. Tabakta iki baklava varsa birini bırakın.

Yesen de yürü, yemesen de

Hareketli olun; yürüyerek gidebileceğiniz yerlere yürüyün, büyük şehirler için belki zor fakat yinede arabayı daha az kullanmaya çalışın. Akşamları yürüyüş yapın, illa spor salonuna, sahile gitmenize gerek yok. Sokağa çıkıp yürüyün. En azından erken saatlerde yenilen ikramların birazını yakmış olursunuz.

Lıkır lıkır su için

Bol su ve düşük kalorili içecekler için. yaz dönemi olduğu için bol su içmeye devam edin. Sebzelerden oluşan düşük kalorili içecekler hem sıvı ihtiyacınızı karşılar, hem de daha çok yemenizi önler. Aralarda bol sebzeli, naneli, limonlu, buzlu soğuk su için.