AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, koalisyon konusunda iyi niyet sahibi olduklarını belirterek, "Muhalefet partileri de bir an önce miting meydanlarından sıyrılıp aynı niyete gelmeleri konusunda daha sorumlu davranmalı. Ben umutluyum" dedi.

AK Parti'den Trabzon milletvekili seçilen Soylu, diğer Trabzon milletvekilleriyle birlikte Meclis'te kaydını yaptırdı.

Gazetecilerin koalisyon olasılıklarına ilişkin sorularını yanıtlayan Soylu, milli iradenin 7 Haziran'da ortaya koyduğu sorumluluğa tabi olduklarını ifade etti.

Milli iradenin kararına saygılı olduklarını belirten Soylu, "7 Haziran öncesine ait süreçteki tutumumuzu ve duruşumuzu aynı anlayışla sergileme hakkına sahibiz ama 7 Haziran akşamı başka mesaj verildi. Biz bugün, onun sorumluluğuyla hareket ediyoruz" diye konuştu.

Soylu, AK Parti'ye çözüm üretmesi için yüzde 41 oy verildiğini vurgulayarak, "AK Parti bunu başarabilecek kabiliyet ve niyettedir. AK Parti'nin iyi niyeti var bu konuda. Muhalefet partileri de bir an önce miting meydanlarından sıyrılıp aynı niyete gelmeleri konusunda daha sorumlu davranmalı. Ben umutluyum" dedi.

Soylu, MHP'nin koalisyon için üç şart öne sürdüğünün anımsatılması üzerine, AK Parti'nin 258, CHP'nin 132 ve MHP'nin 80 milletvekiline sahip olduğu Meclis aritmetiği ortaya çıktığını söyledi. Bu irade ve aritmetiğe dönük değerlendirme yapılması gerektiğine işaret eden Soylu, "Yoksa uzlaşmayı mümkün kılmayacak tablo ortaya çıkar ki siyasi partilerin ve Türkiye'nin böyle bir sorumluluk dışı davranışı kabul etmesi mümkün değil" ifadesini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, yüzde 60 oy alan muhalefetin hükümet kurma gücü olduğunu söylediğinin hatırlatılması üzerine de Soylu, "3 parti birlikte seçime girdiyse çok doğru bir şeydir. Üç partiyi bir araya getirip görünmeyen ittifak oluşmuş değil. Demokraside siyaset halkın önünde cereyan eder, arka kapıda cereyan etmez" yanıtını verdi.

- "Uzlaşmanın açıklığa

kavuşması lazım"

MHP Ankara Milletvekili Şefkat Çetin de koalisyon ihtimalleri konusunda, "MHP, ülkemize hayırlı olacak her yürütme organının oluşumunda, kendisine görüşmelere gelen arkadaşlarımızın programı, planı, ne yapmak istediği sorusunun cevabına göre hareket eder" dedi.

Siyasette ilkelerin önemli olduğuna dikkati çeken Çetin, şöyle devam etti:

"Prensibimiz devletimizin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü prensibi. Anayasal hukuk içinde yürütme organı görevini yapmalı, devletin organları bağımsız olarak hayatiyetini sürdürmeli. Hukuk işler hale gelmeli. Yaşadığımız vatan coğrafyası üzerindeki insanlarımızın birlik ve bütünlüğünü olumsuz etkileyecek söz ve davranışlardan kaçınılmalı. Aritmetikler üzerinde yorum yapmaktan ziyade ilkeler üzerinde yorum yapmak lazım. Çıkan Meclis aritmetiği tek başına iktidarı mümkün kılmıyor. Yetkiyi alan kişi, diğer siyasi partilerine hangi teklifle gideceğinin, hangi noktalarda uzlaşma sağlanacağının açıklığa kavuşması lazım. Aritmetik üzerinde yorum yapmak sağlıklı olmaz. Aritmetik üzerinden 20'ye yakın yorum getirebilirsiniz. İlkeler önemli. Siyasi partiler, kuruluş amaçları ve anayasanın çizdiği sınırlar içinde, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü prensibine uygun söz ve eylemde bulunmak zorunda."

Çetin, yolsuzluk iddialarına ilişkin başka bir soru üzerine, milletin ezici çoğunluğunun suç oluşup oluşmadığına yargının karar vermesini istediğini ifade etti. Gündemde olan kişilere de iyilik yapılmadığını belirten Çetin, toplumun yargının görevini yapmasını beklediğini kaydetti.

- "Erken seçimden kaçınılmamalı"

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ise gazetecilerin kendisini kutlaması üzerine, Meclis'te dördüncü dönemi olacağını belirterek, "Çıraklık bitti, kalfalık bitti, ustalık bitti, üstatlık dönemim başladı" dedi.

Türkiye ve CHP'yi zor günler beklediğine değinen İnce, şunları ifade etti:

"Fizikte doğru hemen söylenir, siyasette doğru zamanı gelince söylenir. Zorlukları kısa süre içinde anlatırım diye düşünüyorum. Koalisyon kurmak kolay iştir, yıkmak zordur. 1991-1995 arasındaki DYP-SHP hükümetinde yaşadığımız zorlukları çok iyi hatırlıyorum. Milletvekilimizi Kızılay Meydanı'nda döven polisin bulunamamasını hatırlıyorum, Çekiç Güce 'hayır' deyip sonra 'evet' dediğimizi hatırlıyorum. Kırmızı plakalara binmek istiyoruz. Acaba Cumhurbaşkanı sizin müsteşarlarınızı, genel müdürlerinizi atayacak mı, sizi zora sokacak mı?

DYP-SHP koalisyonunda İstanbul Emniyet Müdürü Necdet Menzir koalisyon ortağına meydan okudu, SHP hiçbir şey yapamamıştı. Sayın Baykal yolsuzluk yakaladı, koalisyona olan desteğini çekti ve millet bizi cezalandırdı. Haklı olmamıza rağmen, 'koalisyonu sen yıktın' diye baraja taktı. Koalisyon kurabilirsiniz ama koalisyonu yıktığınız anda bedelini ağır ödersiniz. Milletvekilinizi döverler, size meydan okurlar, Cumhurbaşkanı atamalarınızı yapmaz, buna katlanırsınız. Bunları düşündük mü?"

İnce, "Koalisyon hiç kurulmazsa da cezalandırma olmaz mı?" sorusuna, "Hayır. AKP, birinci parti. Ülkenin hükümetsiz kalmasını istemiyorsa hükümeti biz kuralım, AKP bizi dışarıdan desteklesin" yanıtını verdi.

Erken seçimin gerekirse yapılması gerektiğini savunan İnce, "Bundan kaçınmamalıdır, korkmamalıdır. Zaten bundan korkan parti kaybeder. Meydan okuyamayan parti olası erken seçimde kaybeder" diye konuştu.

İnce, başka bir soru üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile istediği zaman görüşebileceğini, ancak bu konuları kendisiyle paylaşmadığını kaydetti.