Kamanlıoğlu: Mozaik Sanatı eğitimcisiyim, usta yetiştirme gayretindeyim

HABER VE FOTOĞRAFLAR NAZ AKMAN / 5 bin yıllık geçmişe sahip olan Mozaik Sanatı’nın günümüzdeki ustalarından Mustafa Salih Kamanlıoğlu 20 yıldır gönül verdiği sanatını Ulucanlar Sanat Sokağı’ndaki atölyesinde sürdürüyor. Brezilya, İrlanda, İngiltere gibi birçok ülkeye yetiştirdiği ustaları göndererek Mozaik Sanatı’nın yaşaması için mücadele eden Kamanlıoğlu,  binlerce üniversiteli öğrenciye de ders vermeye devam ediyor. Altındağ Belediyesi’ne bağlı bulunan Ulucanlar Müzesi Sanat Sokağı’nda yaklaşık üç yıldır atölyesinde binlerce öğrenciye mozaik öğreten Mustafa Salih Kamanlıoğlu, 20 yıllık sanatında her geçen gün usta yetiştirmek için çabaladığını belirtiyor. Mozaik Sanatı’nın milattan önce 3000’lerde Sümerler’de başladığını anlatan Kamanlıoğlu, Sümerler'in bu sanatı duvarlar ıslakken tuğla parçalarını kırarak ve yapıştırarak başlattığını ifade ediyor. Kamanlıoğlu, “Sonraki zamanlarda yolların kenarlarına tuğla ve seramik parçalarını yapıştırıp farklı bir düzene geçmişler. En gerçek mozaiği Mezopotamya’da Urfa, Halfeti yöresindeki Fırat kenarındaki çakıl taşlarının kırılıp, dönemin belli sanatçıları tarafından belli düzünde kırarak resim yapmalarıyla başladı. Doğu Anadolu’daki mozaiklerin çoğunda zamanında tek din olmadığı için hep tanrılara yönelik, yani insanüstü güçleri kendi hayalleriyle birleştirip mozaik yapmışlar” dedi.  Küçük, renkli parçaların yan yana yapıştırılmasıyla elde edilen mozaik resimleri genel olarak, cam, renkli taş, kiremit gibi malzemelerden meydana getiriliyor.

Yetiştirdiği ustalar yurt dışında mozaik sanatını yaşatıyor

Mozaik Sanatı’nı kimseden destek almadan öğrenen ve tamamen kendi emeğiyle ‘Mikro Mozaik’ tekniği ile sanatına başka boyutlar kazandıran Kamanlıoğlu, “Benim yaptığım doğal taş dekoratif sanatlar dediğimiz yani geleneksel el sanatları arasında yer almayan bir sanat dalı.  20 yıl önce zaten ilgili olduğum güzel sanatlar alanında, özellikle dekor tasarım gibi yaptığım işler mozaiğe ilgi duymamı sağladı. Kimseden eğitim almadan kendi çabamla bu mesleği öğrendim. Kendi geliştirdiğim yeni bir  teknik ile Mikro Mozaik sanatını yapıyorum yani doğal taşları en küçük mikro boyuta indirgeyerek şekillendiriyorum. Bir model üzerine yapıştırıyorum. Mikro tarzda olabildiğince hafif eserler yapmaya çalışıyorum.

Hacettepe Üniversitesi’nden 1500 öğrenci Mozaik Sanatı’nı öğrendi

Her zaman eğitimci olmaya odaklandım bu meslekten herhangi ticari bir kaygı gütmedim. Nitekim yaptığım hiçbir eseri satarak para kazanmıyorum. Amacım bu sanatı meslek edinebilecek insanlara aktarabilmek. Üç dönemdir Hacettepe Üniversitesi’nde Mozaik Sanatı dersi veriyorum. Yaklaşık 1500 öğrencime bu sanatın temel eğitimini verdim.  Mozaik dört aylık bir süreçte öğrenilebilir ancak önemli olan devam ettirebilmek.  Başlangıçta öğrencilere taş kesme ve yapıştırmayı daha sonra gerçek mozaiği öğretiyorum. Özellikle bu dönemlerde mozaiğe ilgi oldukça arttı.  Ankara dışında mozaik sanatını öğrettiğim ustalar yetişerek Amerika ve Avrupa gibi yerlerde mesleği devam ettiriyor. Bu benim için her şeyden daha kıymetli.  Özellikle araştırma ve geliştirme çalışmalarına önem veriyorum. Teknolojik çağda her yeni bilgiyi atlamamak için bilgilerimi güncellemeye özen gösteriyorum.  Sosyal medya üzerinden uzaktan eğitimler vererek, daha fazla insana ulaşmaya çalışıyorum” şeklinde konuştu.  Ulucanlar Sanat Sokağı’nda Mozaik Sanatı’na yaşam veren Mustafa Salih Kamanlıoğlu, Ankara’da bu alanda çalışan nadir ustalardan biri olma yolunda devam ediyor.  Özellikle hevesli gençlere kapılarını araladığını ifade eden Kamanlıoğlu,  “Mozaiğe ilgi gitgide artıyor ve daha da seviliyor. Aslında soğuk bakılan bir sanat. Görüntü bakımından yapımı zor gibi ama artık gençler de bu zorluğu aştılar. Önemli olan bu işe başlamaktır. Çok daha ileri noktalara geleceklerini kesinlikle biliyorum” diyor.

Editör: TE Bilisim