KUDÜS - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Batı Şeria ve Kudüs'te yaşanan gerginlik kapsamında "Filistinlilere ilişkin davalara" bakacak özel bir mahkeme kurulması konusunu değerlendirdiği bildirildi.

İsrail'in Haaretz gazetesinde yer alan haberde, Netanyahu'nun, "içinde bulunulan terör dalgasıyla mücadele ile ilgilenecek, idari tutuklama, vatandaşlık hakkının elinden alınması, Kudüs'te ikamet, saldırganların evlerinin yıkılması" gibi çeşitli konulara bakacak özel bir mahkeme kurulması konusunu değerlendirdiği belirtildi.

Netanyahu'nun bu konuyu geçen pazartesi günü yapılan parlamentoya bağlı Güvenlik ve Dış İlişkiler Komisyonu toplantısında gündeme getirdiği ifade edildi.

Sivil ve askeri mahkemelerden oluşan İsrail yargısında, Filistinlilerle ilgili davalar genelde askeri mahkemelerde görülüyor. Başbakan Netanyahu'nun söz konusu mahkemenin kurulması için "terörle mücadeleye ilişkin yeni bir yargı kolu" oluşturmak amacıyla kanun mu çıkaracağı yoksa konuyu halihazırdaki mahkemeler kapsamında mı çözeceğine ilişkin bilgi verilmedi.

Öte yandan İsrail uzmanı İmad Ebu Avad, Netanyahu'nun düşüncesinin, Filistin halkına karşı keyfi uygulamalarını tatbik etme konusunda hukuki engellerin önünü açma anlamına geldiğini belirtti.

Avad, "İsrail mahkemelerinden çıkan adaletsiz ve yanlı hükümlere ek olarak şu an Filistin halkına karşı yeni bir planın eşiğindeyiz" ifadelerini kullandı.