BİRSEN GÜRDİL/ANKARA - Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Farabi salonunda düzenlenen, bence son yılların en muhteşem Türk Sanat Müziği Konseri olarak kabul edilen bu etkinlik her zaman olduğu gibi Türk müziği konusunda tartışılmaz bir üne sahip Şef Vedat Kaptan Yurdakul tarafından yönetilmişti.

Müziğimiz tarihine adlarını altın harflerle yazdırmış olan Sadi Işılay ve Sadi Hoşses’in anılıp eserlerinin zengin bir saz ve yüze yakın hanendenin katılım ile katlandığı programın sonunda ise bir sürpriz yapılıp, Hüseyin Erbay sahneye davet edilmiştir. İçinizde belki ünlü bu sanatçıyı tanımayanız bulunabilir düşüncesi ile ödül avcısı, yetenekli bu şarkıcı, bestekar ve koro yöneticisi Erbay, Engürü Türk Müziği Derneği Yönetim Kurulunun 15 Ocak 2009 tarihinde aldığı bir karar üzerine bu yılki "Musiki Emek Ödülü"’ne layık görülmüştür.

Bundan önceki yıllarda bu değerli sanat ödülünü Fevzi Demirkol, Yüsel Kip, Vedat Kaptan Yurdakul, Ahmet Hatiboğlu, Ayten Zenger, Zekai Tunca, ve Prof. Dr. Gülçin Yahya Kaçar evlerine götürmüşlerdir.

İşte bu gecede koro şefi, yönetici, bestekar, yazar, ses sanatçısı gibi özellik ve yetenek isteyen meziyetleri ile adını yurtiçinde ve yurtdışında duyurma başarısını göstermiş olan Hüseyin Erbay, bu ödülün sahibi olarak sahnede yerini almıştır. Dernek Başkanı Tanyol Çoruh ve Şef Vedat Kaplan Yurdakul tarafından değerli bir ödül ve bir buket çiçekle taltif edilmiştir.

Hüseyin Erbay’ı ben öncesi, Adalet Gazetesi’nde çalıştığım yıllarda tanımıştım. Sık sık eşimi ziyaret eder, çalışmaları hakkında adeta kendisinden geçercesine bilgiler verir ve de çok mutlu olurdu. Yaşadığı Eskişehir’den telefon açar, faaliyetlerini belgeleyen yayın organlarını eşime gönderirdi. Hiç boş durmaz, koro yönetir, beste yapar, konserlerle her sınıf dinleyiciye ulaşırdı.

Türk müziğinin yılmaz savunucusu olarak yurdun dört bir tarafına gitmekten bıkmazdı. Hüseyin Erbay 1978 yılında Sivrihisar’da dünyaya gelmiştir. Orta halli bir ailenin yetenekli bu evladı, 1965 yılında personel Astsubay olarak orduya katılmıştır. Emekli olduğu 1985 yılına kadar, şanlı ordumuzun muhtelif illerinde ve çeşitli görevlerde bulunduktan sonra Eskişehir’e yerleşmiştir. Çocukluğundan beri Türk Musikisine aşırı ilgi duyan ve fırsat buldukça bu konuda kendisin yetiştirmek için bulunduğu illerde yaşayan yetenekli müzik üstatlarından dersler almayı da ihmal etmemiştir.

1965 yılında Ankara Musiki Derneği’nin çalışmalarına katılmış, yeteneğini ve sesini geliştirmek için Nevzat Sümer, Mustafa Besen, Çinuçen Tanrıkorur, Necati Çağman, Ali Rıza Köprülüleroğlu, Metin Everest, Yılmaz Pakalınlar ve Yılmaz Yüksel gibi hocalardan ders almıştır. 1971 yılında Erzurum Halk Eğitim Merkezi Türk Sanat Müziği korosunu kurmuş, dört yıl boyunca Erzurum ve ilçelerinde birçok konserler verip, Erzurum Radyo’sunda çeşitli programlara katılmıştır.

1975 yılında memleketi Eskişehir’e tayin olan Erbay, hemen kolları sıvayıp tam 41 yıl yöneteceği Eskişehir Halk Eğitim Merkezi Türk Sanat Müziği Korosunu kurmuştur. Bu ekibi ile Makedonya ve Belçika’da verdiği konserlerle gurbetçilerimizin büyük ilgisini görmüştir. 1977 yılında, Amatör ses sınavını kazanarak TRT Ankara Radyo’sunda okuma şansını yakalamıştır. 1983 Temmuz ayında Kilis’te kurduğu musiki topluluğu ile 1985 yılları arasında Eskişehir’de oluşturduğu Türk Sanat Müziği Çocuk Korosunu birlikte yönetmiştir.

26. Sanat yılını kutlayan Eskişehir Çocuk Musiki Korosu, Eskişehir’lilerin iftihar ettikleri bir kültür topluluğudur. Boş durmayan Erbay, 1994 yılında İnegöl, 2009’da da Sivrihisar Belediye Türk Sanat Müziği korolarını kuran sanatçı 65 kişiden oluşan çocuk korosunda yaratıcısıdır.

Erbay, Türk Sanat Müziği ile ilgili sempozyumlarda ses ve beste yarışmalarında jüri üyesi ve konuşmacı olarakta yer almış. TRT’nin bir çok programına ses sanatcısı olarak katılmıştır. Bestekâr olarak da müzik dünyasında haklı bir üne sahip olan Erbay, Romantik, akıcı güncellikle sanatı kaynaştıran, ritmik, duygulu, kendine has besteleri ile sanatseverlerin gönlünde taht kurmuştur.

Halen değişik formlarda 120’nin üstünde bestesinin 73’ü TRT repertuarına kabul edilmiştir. Bestelerinin pek çoğu Yaşar Özel, Nalan Altınörs, Serap Mutlu Akbulut gibi ülke çapında ünlü sesler tarafından radyolarda okunmuştur.

Zeki Müren’in sesine, bestelerine ve efendiliğine hayran olduğu Erbay bir ödül avcısı olarak pek çok birinciliğe sahip bir sanatçıdır. İşte kendisini Türk Sanat Müziğinin gelişmesine adamış olan Erbay’ın ödül ve başarı dolu günlüğü Milliyet gazetesi, TRT Genel Müdürlüğü, Devlet Bakanlığı, Eskişehir Valiliği beste yarışması ve son olarak Engürü 8. Musiki Emek ödülü sahibi olmuştur.

Erbay’ın en büyük emeli olan, Türk Sanat Müziği Gençlik Korosu’nu da 18 Ekim 2013 yılında kurarak bu hayalini de gerçekleştirmiştir. Bugün Eskişehir, Kilis ve Sivrihisar’da pek çok cadde ve sokak adını taşıyan Hüseyin Erbay, evli olup üç evlat, üç torun sahibi mutlu bir babadır.

Uzun yıllardan beri başarılarını gıpta ile izlediğimiz bu ünlü müzik dehasına daha nice başarılı yıllar dilerim.

Editör: TE Bilisim