Mart ayında iki gazete ve bir haber ajansının daha kayyum yönetimine verilmesi ve çok sayıda basın mensubunun işsizliğe mahkum edilmesi Gazeteciler Cemiyeti Özgürlük için Basın raporunda, "medyanın sessizleştirilmesi çabalarına" örnek olarak gösterildi.

Raporda Mart ayında hemen her gün Güney Doğudan gelen ölüm haberlerinin halkı derinden sarsmasının yanı sıra, Ankara da meydana gelen terörist saldırısında 37 kişinin hayatını kaybetmesi, 71 kişinin yaralanması, bu olayın üzerinden henüz bir hafta geçmeden İstanbul Beyoğlu İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırıda biri saldırgan olmak üzere beş kişinin ölümünün, ülkede endişe ve korku dolu bir atmosferin yerleşmesine neden olduğuna dikkat çekildi.

Mart ayında işini kaybeden gazeteci sayısının 53’e ulaştığı, bunun,  2016’nın ilk üç ayındaki işsiz gazeteci sayısını 728 gibi bir rakama fırlattığı kaydedilen raporda, erişimi engellenen 104,701 İnternet sitesi birikimli sayısının "ülkenin içinden geçmekte olduğu dönemin ne denli karanlık ve korkutucu olduğunu ortaya koymaktadır," denildi.

Bir medya kuruluşuna yönelik en büyük şiddetin yatırım hürriyetini de dışlayarak kayyum yönetimi altına verilmesi olduğunu vurgulayan ÖiB raporu Kasım seçimlerinden bu yana kayyum ataması yoluyla muhalif medyanın sessizleştirilmesinin giderek alışkanlık haline geldiğini vurguladı.

 "Daralan özgürlük ortamından" yabancı medya mensuplarının da nasiplerini aldığına dikkat çekilen ÖiB raporunda, "Norveçli, İspanyol, İngiliz ve Alman gazetecilere bu dönem çalışma izni verilmemesi, bazılarının daha havaalanındayken cep telefonları ile bilgisayarlarının mahkeme kararı olmaksızın incelemeye alınması, yine bazılarının ülkelerine geri dönmek zorunda bırakılması bu ayın üzüntü ve endişe verici gelişmeleri" olarak sıralandı.

Cumhurbaşkanına hakaret iddiasıyla çok sayıda kişinin adli takibata uğramasının artık ülkede sıradanlaşmasına da dikkat çekilen raporda, yazdıkları yazılardan, sosyal medyadaki  paylaşımlarından, imzaladıkları dilekçelerden dolayı gazetecilerin, entelektüellerin akademisyenlerin haklarında davalar açılması, kendilerine terörist yaftası yapıştırılması, Mart ayının üzücü gelişmeleri olarak ÖiB Mart raporunda kayda geçirildi.

Özgürlük için Basın Mart ayı raporuna ve diğer ifade ve basın özgürlüğü raporlarına http://www.pressforfreedom.org adresinden ulaşabilirsiniz.