Haber Merkezi - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, et ve sütte yaşanan sorunların iktidarın hayvancılık politikalarından kaynaklandığını belirtti. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın vekalet yoluyla kurban kesim fiyatının 2020'de bir koyun için 975 lira olduğunu hatırlatan Gürer, “Bugün bu fiyata 1 kilo pirzola alınamaz hale geldi” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer,  tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunları Meclis'e taşıdı.

Et ve süt ile ilgili sorunların artmasının iktidarın bu konudaki vurdumduymazlığıyla ilgili olduğunu belirten Gürer, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Çünkü son 5 yılda bu sürecin ortaya çıkacağını birden çok kere dile getirdik, ifade ettik. Veriler sağlıklı değil ve ülkemiz ithalata dayalı bir politika nedeniyle tarımda sıkıntı yaşıyor. Bakınız, ülkemiz TÜİK verilerine göre büyükbaş, küçükbaş hayvan yanı sıra at, merkep, katır, deve dahil olmak üzere 73 milyon 472 bin baş hayvan varlığından söz ediliyor. Bu verilere göre Türkiye'deki hayvan varlığının diğer kurumlarda rakamları incelendiğinde karşınıza farklı farklı sonuçlar çıkıyor. Şu anda büyükbaş hayvan, küçükbaş hayvan varlığında dahil sayısal sorunlar var.” 

Gürer şunları söyledi:

"Verilerdeki rakamlarla gerçek örtüşmüyor"

Gaziantep'te Mesleki Eğitim ve İstihdam Günleri düzenlenecek Gaziantep'te Mesleki Eğitim ve İstihdam Günleri düzenlenecek

Öte yandan Türkiye'nin ilk 10 ayda 682 bin 331 baş hayvan ithal ettiğini söyleyen Gürer, verilen paranın 864 milyon dolar olduğunu kaydetti. Gürer, et ithalatının ise aynı dönemde 26 bin 954 ton olarak gerçekleştiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"181 milyon dolar da et için yurt dışına para ödemişiz. Peki, bu yıl durum ne diye baktığımızda ilk iki ayda 89 bin 605 baş hayvan ithalatı gerçekleşmiş, ithalata ödenen para 129 milyon 567 bin 236 dolar. Yani, kendi besicimizin, üreticimizin hayvan varlığının yeterli olduğu süreçte, yurt dışından hayvan ithal etmemiz, hayvan açığımız olduğunun göstergesi. Verilerdeki rakamlarla gerçek örtüşmüyor. Geçen yıl 650 bin ilk 10 ayda hayvan ithal eden anlayış, bu yıl da 600 bin hayvan ithal edeceğini açıklamış durumda. Bu rakamlar da dikkate alındığında, verilerdeki yanlışlıkların bu şekilde kapatılmaya çalışıldığı da görülüyor.”

Editör: Haber Merkezi