Toplumda en sık görülen rahatsızlıklardan biri olan bel fıtığı, dayanılmaz ağrılar ve hareket kabiliyetine getirdiği sınırlamalar nedeniyle yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürüyor.

Sorun, modern yöntemlerle tedavi edilebilirken, kulaktan dolma bilgiler ise ciddi sağlık sorunlarının kapısını aralıyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Tönge, genetik yapı, kilo, meslek, yaşam tarzı, alışkanlıklar ve kazaların omurga sorunlarında önemli rol oynadığını belirtterek, omurga sağlığını bozan diğer faktörleri şöyle anlattı:

"Ayrıca aşırı kilo, ağır yük kaldırma, ani ve ters hareketler diskin yer değiştirmesine ve sinirlere baskı yaparak fıtıklaşmaya neden olabilir. Omurgadaki diskler de, yaşla birlikte zaman içinde yıpranabilir. Belde ve ayaklarda ağrı ve uyuşma ile birlikte ağrılı bölgede kuvvet kaybı gelişebilir. Omurga eklemlerinde meydana gelen her ağrı ya da uyuşma bel fıtığı değildir."

'zaman kaybı ve yanlış tedavi felç edebilir'

Dr. Tönge, hastanın öyküsü ve fizik muayenenin öneminin çok büyük olsa da doğru teşhis ve tedavi için hekim gerekli gördüğü takdirde MR çektirilmesi gerektiğini aktardı.

Tönge, MR'nin, fıtık ile aynı şikayetleri oluşturabilecek kist, kireçlenme, kemik erimesine bağlı omurga kırıkları, omurilik ve kemik tümörü gibi hastalıklar hakkında da bilgi vereceğine işaret etti.

Bir an önce tanı konmasının yararını dile getiren Dr. Tönge, "Çünkü ağrı ve kuvvet kaybı uzun sürerse sıkışan sinir görevini yapamaz hale gelir, ilgili adalelerde felç başlayarak, yürüme güçlüğü ve dengesizlik oluşabilir. Ağrı önemsenmez ya da yanlış tedavilerle vakit kaybedilirse önce ağrının olduğu adale grubunda kuvvette azalma, sonrasında tam felç gelişebilir" uyarısında bulundu.