• USD 32,19
  • EUR 34,98
  • ALTIN 2.503,98
  • BİST100 10.895
  • BTC 69.601

On milyonlarca kişi WhatsApp'a gizlice erişim sağlıyor

WhatsApp'ın Yöneticisi Will Cathcart, BBC'ye verdiği demeçte, uygulamanın yasaklandığı ülkelerde "on milyonlarca kişinin" geçici teknik çözümler kullanarak WhatsApp'a gizlice erişim sağladığını söyledi.

Haber Merkezi - WhatsApp'ın Yöneticisi Will Cathcart, mobil uygulamanın yasaklı olduğu ülkelerde on milyonlarca kişinin geçici teknik çözümlerle WhatsApp'a gizlice erişim sağladığını açıkladı.

ABD'den İran'a taziye mesajı ABD'den İran'a taziye mesajı

BBC'nin haberine göre,  WhatsApp, birçok Batılı mobil uygulama gibi İran, Kuzey Kore, Suriye ve Çin'de yasak.

Bununla birlikte, Katar, Mısır, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi diğer ülkeler uygulamadaki sesli arama gibi bazı özellikleri kısıtlıyor.

Ancak WhatsApp, kayıtlı telefon numaraları sayesinde kullanıcılarının gerçek konumunu görebiliyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Cathcart, "WhatsApp kullanan insanlara dair çok sayıda sistematik olmayan veriye sahibiz. Engellendiğimiz bazı ülkelere baktığımızda hâlâ on milyonlarca insanın WhatsApp'a bağlandığını görüyoruz" ifadelerini kullandı. 

"Bu sürekli bir tehdit ve savaş"

 Çin, Apple'dan Çinli iPhone kullanıcılarının mobil uygulama mağazası AppStore'dan WhatsApp indirmesini engellemesini talep etmişti. Yönetici Cathcart bu hamleyi "talihsiz" olarak tanımlasa da ülke hiçbir zaman popüler mesajlaşma uygulamasının ana pazarlarından biri olmamıştı.

Öte yandan, Çin'de Android kullanıcıları resmi uygulama mağazasına gitmek zorunda olmadan WhatsApp'ı indirebiliyor.

Cathcart, VPN'lerin yükselişinin ve WhatsApp'ın geçen Haziran'da devreye aldığı Proxy hizmetinin uygulamaya erişimin devam etmesini sağladığını söyledi.

Çin, her ikisi de yalnızca gönderenin ve alıcının içeriği okumasına imkan tanıyan uçtan uca şifreleme özelliğine sahip WhatsApp ve Signal'in yanı sıra Telegram'ı yasakladı.

WhatsApp'ın Yöneticisi Cathcart uzun zaman süresince Batılı teknoloji platformlarının başarılı bir şekilde ihraç edilmesinin liberal demokrasinin değerlerinin yayılmasında kilit rol oynadığını düşünüyordu.

Ancak Batı'nın özgür ve açık internet idealleriyle birlikte gücünün de azaldığını kabul ediyor.

BBC'ye demeç veren Cathcart ,bunun bir mücadele olduğunu düşündüğünü vurgulayarak, şöyle dedi: 

"Dünya çapında insanlara otoriter hükümetlerin gözetiminden ve hatta sansüründen uzak güvenli gizli iletişim sağladığımız gerçeğinden büyük gurur duyuyoruz.

"Fakat bu sürekli bir tehdit ve savaş."

Editör: Haber Merkezi
Editör Hakkında
Yorumlar