İSTANBUL  - Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) akademisyenleri, hastanelerde testlerin yanlış yorumlanması engelleyecek "Otomatik Tıbbi Test Okuyucu Sistemi" geliştirdi.

Üniversite açıklamasına göre, FSMVÜ Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Haydar Özkan ve Araştırma Görevlisi Osman Semih Kayhan tarafından Otomatik Tıbbi Test Okuyucu Sistemi geliştirildi.

Sistem sayesinde hastanelerin mikrobiyoloji bölümlerinde, teknisyenlerin gözle değerlendirerek sonuçlandırdıkları hızlı hastalık testleri, bilgisayar veya tablet yardımıyla elektronik olarak sonuçlandırılacak ve e-rapor oluşturularak hastanın hekimi internet aracılığıyla otomatik olarak bilgilendirilecek. Bu sistemin kullanılmasıyla insan inisiyatifi ile yanlış değerlendirilebilecek testlerin tedavideki olumsuz sonuçları ortadan kaldırılmış olacak. Ayrıca sistem, bütün hastaları kayıt altında tutacağı için incelenen hastalığın ilerleyişi hakkında günlük, aylık ve yıllık istatistiksel bilgi sağlanmış olacak.

Bu çalışmayla, zatürre ve hepatit gibi hastalıklara yol açan Adeno-virüs, Rota-virüs ve çeşitli mide-bağırsak hastalıklarına yol açan Helicobacter Paylori isimli bakteri varlıklarının, testlerden otomatik okunması ve e-raporlama ile hekimlerin bilgilendirilmesi işlemleri gerçekleştirildi. Cihazın yeni ve gelişmiş versiyonu için çalışmalar devam ediyor.