ANKARA - MHP Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ, "Biz MHP olarak dış politikanın realist zeminde gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'nin ebedi dostları veya düşmanları değil Türkiye'nin çıkarları olduğunu düşünüyoruz. Hangi devletle nasıl bir işbirliği yapılması gerekiyorsa o işbirliğinin yapılabileceğini ama çıkarlarımızı çatışmayı gerektirirse çatışmadan bir an için dahi korkmamamız gerektiğine inanıyorum" dedi.

Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleriyle kahvaltıda bir araya gelen Özdağ, Kıbrıs sorunun çözümü konusunda yürütülen müzakerelere ilişkin değerlendirmede bulundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın müzakerelere ilişkin daha kapsayıcı bir tutum sergilemesi ve toplumun farklı kesimleriyle görüş alışverişinde bulunması gerektiğini dile getiren Özdağ, müzakerelerle ilgili daha kapsamlı bilgilendirme yapılması gerektiğini söyledi. Müzakerelerde görev alan Türk heyetinin devletler hukuku ve AB hukuku konularında yetersiz olduğunu ileri süren Özdağ, MHP olarak garantörlük meselesiyle ilgili endişelerinin bulunduğunu kaydetti.

Özdağ, garantörlüğün kendileri için görüşülmemesi gereken konulardan biri olduğunu vurguladı.

Türkiye-İsrail ilişkilerinde son dönemde yaşanan gelişmelere de değinen Özdağ, İsrail konusunda hükümetin "gelgitler" yaşadığını savundu. Hükümetin popülist amaçlar ve iç politikada tüketmek için İsrail'le kontrollü bir yüksek tansiyon politikası güttüğünü öne süren Özdağ, "Biz MHP olarak dış politikanın realist zeminde gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'nin ebedi dostları veya düşmanları değil Türkiye'nin çıkarları olduğunu düşünüyoruz. Hangi devletle nasıl bir işbirliği yapılması gerekiyorsa o işbirliğinin yapılabileceğini ama çıkarlarımızı çatışmayı gerektirirse çatışmadan bir an için dahi korkmamamız gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.