MANİSA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, kamuoyunda 'kiralık işçi' yasası olarak bilinen yasa ile AK Parti'nin Soma'da 301 işçinin hayatına mal olan dayıbaşılık sistemini kurumsal hale getirmeye çalıştığını söyledi. Özel, "Köle pazarlarının kurulacağı, adeta işçilerin birileri tarafından dişine bakılarak eski köle pazarlarında olduğu gibi istihdam edileceği, patronun gelip belli sayıda işçiyi taşerondan, hatta ve hatta dayı başından, köle tacirinden kiralayıp işine geldiği zaman çalıştırıp işine gelmediği zaman kapı önüne koyacağı bir sistem oluşacak." dedi.

Önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelmesi beklenen ve kamuoyunda 'kiralık İşçi' yasası olarak bilinen ve Özel İstihdam Büroları'na geçici iş ilişkisi kurma yetkisi veren yasa tasarısı ile ilgili olarak açıklamada bulunan Özel, "AKP tarafından Meclis gündemine Özel İstihdam Büroları ile ilgili kritik bir düzenleme getirildi. Özel İstihdam Büroları aslında çağdaş köle pazarları demektir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak buna karşı çıkıyoruz. Özellikle Çalışma Komisyonu'nda bu konu görüşülürken alt komisyon kurmak istememişlerdi. Gecenin 12'sinde bizzat bende giderek Çalışma ve Sosyal Politikalar Komisyonu'nda 3,5 saat süren bir müzakerenin sonunda bir alt komisyon kurdurmayı birazda zorla kabul ettirmiştik. Alt komisyonda hemen her madde değişti. Üst komisyondan geçti ve şimdi meclise gelecek. Elbette ilk haline göre çok değişiklikler olan bu maddede esas karşı çıkış noktamız değişmedi." diye konuştu.

Yasa tasarısına tüm sendikaların karşı çıktığını vurgulayan Özel, "Bugün gördüğümüz kadarıyla Türkiye'deki tüm sendikalar yani DİSKİ'de TÜRK-İŞ'de HAK-İŞ'de karşı çıkıyor. AKP yandaşı sendikalarının bile karşı çıkma zaruretini hissettiği durum, köle pazarı durumudur. Özel İstihdam Bürosu, işine geldiği zaman işçiyi alıp, işine geldiği zaman kapı önüne koyacak. İşçiye kıdem tazminatı hakkının şirketin kendisinde değil, istihdam bürosun da güya olacağı, açıkçası Soma faciasının sebebi de olan taşeron sisteminin, dayıbaşılık sisteminin kurumsallık kazanacak. Köle pazarlarının kurulacağı, adeta işçilerin birileri tarafından dişine bakılarak eski köle pazarlarında olduğu gibi istihdam edileceği, patronun gelip belli sayıda işçiyi taşerondan, hatta ve hatta dayı başından, köle tacirinden kiralayıp işine geldiği zaman çalıştırıp işine gelmediği zaman kapı önüne koyacağı bir sistem oluşacak." şeklinde konuştu.