2015 FIBA Avrupa Şampiyonası'nda mücadele edecek A Milli Kadın Basketbol Takımı, son yıllarda elde ettiği başarıların ardından gözünü zirveye dikti.

Avrupa şampiyonalarında 2011'de gümüş, 2013'te bronz madalya kazanan milliler, tarihinde ilk kez katıldığı 2012 Londra Olimpiyatları'nda beşinci, 2014 FIBA Dünya Şampiyonası'nda da 4. sırayı aldı.

Uluslararası arenada son 10 yılda başarılara koşan milli takım, Avrupa'nın en iyi 20 ülke takımının yer alacağı şampiyonada altın madalya hedefiyle mücadele edecek.

 - 2005 yılı dönüm noktası

 1964 yılında Münih'te Almanya ile yaptığı iki maçla başlayan A Milli Kadın Basketbol Takımı'nın macerası, 2005 yılından itibaren Avrupa klasmanında farklı bir yöne doğru gitmeye başladı.

1966 yılından sonra 20 yıl ara verilen kadın milli takım faaliyetleri, 1987 yılından itibaren yeniden başlayarak bugünlere kadar geldi.

Türk basketbolundaki gelişmeler ve önemli tecrübelerin ardından 2005 yılı, ay-yıldızlı ekip için dönüm noktası oldu. İspanya'daki Akdeniz Oyunları'nda şampiyon olan Türkiye, ev sahipliği yaptığı 2005 Avrupa Şampiyonası'nda da çeyrek finale yükselme başarısını gösterdi.

Avrupa şampiyonasında elde edilen tecrübe, Türkiye'nin kadın basketbolunda sahip olduğu potansiyeli ortaya koyan önemli bir organizasyon oldu.

Geldiği noktada 2007 ve 2009'daki Avrupa Şampiyonalarında grup aşamasında turnuvalara veda ederek bir duraksama dönemi yaşayan A Milli Kadın Basketbol Takımı, 2011'de büyük bir geri dönüşle final oynayan bir ekip haline geldi.

 - Üst üste iki madalya

 Ceyhun Yıldızoğlu yönetimindeki Türk Milli Takımı, 2011 Avrupa Şampiyonası'nda tarihinin en büyük başarısına imza attı.

Çıkardığı başarılı maçların ardından finalde Rusya ile eşleşen kadın milliler, kupa hedefi için son maçını kazanamadıysa da gümüş madalyasıyla Türkiye'ye büyük bir gurur yaşattı. Milli takım, tarihinde ilk kez bir Avrupa Şampiyonası'nda madalya kazanma başarısını gösterdi.

Bir sonraki şampiyonada, 2013'te de madalya istikrarını sürdüren milli takım yarı finalde elenip, 3'üncülük maçını kazanarak bronz madalyanın sahibi oldu.

 - İlk kez katıldığı olimpiyatta 5'inci oldu

 A Milli Kadın Basketbol Takımı, Haziran 2012'de Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı kadınlar olimpiyat elemelerinde Porto Riko, Japonya ve Arjantin'e karşı çıktığı üç maçı da kazanarak, tarihinde ilk kez olimpiyat oyunlarına katılmaya hak kazandı.

Londra'da gruptaki 5 maçta sadece, olimpiyat şampiyonu ABD'ye yenilen milliler, çeyrek finalde, 2011'de Avrupa Şampiyonası finalinde yenildiği Rusya'ya yine kaybedince, madalya yolculuğu sona erdi.

Ay-yıldızlı ekip tarihinde Akdeniz Oyunları'nda 1987 ve 1997'de 2'ncilikler, 2009'da da 5'incilik elde etti.

 - Dünya şampiyonasında 4'üncü oldu

 Ay-yıldızlı takım tarihinde ilk kez katıldığı Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı 2014 FIBA Kadınlar Dünya Basketbol Şampiyonası'nda 4. sırayı aldı.

İlk kez katıldığı bu dev organizasyonda yarı finalde İspanya'ya (66-56), 3.'lük maçında da Avustralya'ya (74-44) yenilen "Potanın Perileri", şampiyonayı 4. sırada bitirdi.

Dünya şampiyonasında çıktığı 6 maçın 4'ünü kazanan milliler, 2 yenilgi yaşadı.