HATAY- Suriyeli eski polis müdürü General Münir Şiriteh, "Esed rejimi, halkın ayaklanmasını istiyordu. Çünkü, rejimi dış güçler yönetiyor." dedi.

Eski polis müdürü Şiriteh (60), Beşşar Esed rejimi, iç savaş ve ülkesindeki son gelişmelerle ilgili görüşlerini paylaştı.

Suriye'de kaymakamlık, emniyetin çeşitli birimlerinde, amirlik, müdürlük gibi görevlerde 31 sene yöneticilik yapan Şiriteh, 2010 yılında emekli olduktan sonra, Türkmendağı'nda satın aldığı çiftliğine yerleşti.

İç savaşın başlarında tarafsız kalarak buradaki yaşantısını sürdüren polis müdürü, muhaliflere yakın olduğu gerekçesiyle rejim askerleri tarafından göz altına alındı. Hapiste 65 gün kalan Şiriteh, muhaliflerle rejim arasındaki esir takasında özgürlüğüne kavuştu.

"PSİKOLOJİK İŞKENCE GÖRDÜM"

Şiriteh, hapiste kaldığı sürece fiziksel değil ancak psikolojik işkence gördüğünü söyleyerek, "65 gün kaldığım hapiste, insanlara vahşice işkence yapıldığına şahit oldum. O günleri hatırlamak bile istemiyorum. Çok canice, insanlık dışı zulümler vardı." dedi.

Şiriteh, daha sonra Suriye'deki 5 çocuğu ve eşiyle Türkiye'ye kaçtığını ve yanında getirdiği birikimiyle hayatını sürdürdüğünü belirtti.

"REJİM, HALKIN AYAKLANMASINI İSTİYORDU"

Şiriteh, iç savaşı ilk başından bu yana dikkatlice takip ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Esed rejimi, Ortadoğu'da başlayan halk hareketinin Suriye'ye de geleceğini biliyordu. Esed de halkın ayaklanmasını istiyordu. Çünkü, rejimi baba Esed döneminden beri dış güçler yönetiyor. Esed bu yüzden, savaşın ilk günlerinde Türkiye ve diğer devletlerin reform tekliflerini kabul etmedi."