MOSKOVA - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Suriye'de terör örgütü DAEŞ'e karşı hava operasyonlarına katılma ihtimalini göz ardı etmediklerini ancak herhangi bir kara operasyonuna katılmalarının söz konusu olmadığını söyledi.

New York temaslarının ardından basın toplantısı düzenleyen Putin, Rus gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Putin, Rus savaş uçaklarının Suriye'de bulunduğu bir dönemde terör örgütü DAEŞ'e karşı hava operasyonlarına katılma ihtimaliyle ilgili bir soruya, "Rusya'nın katılımı konusunu düşünüyoruz. Hiçbir seçeneği göz ardı etmiyoruz. Katılırsak bu ancak uluslararası hukuka uygun bir şekilde gerçekleşir" yanıtını verdi.

Rus ordusunun Suriye'de kara operasyonlarına katılmasının söz konusu olmadığını belirten Putin, "Suriye ordusunu terörizmle mücadele konusunda nasıl destekleyebileceğimizi düşünüyoruz. Bu mücadele, Suriye'deki siyasi süreçle paralel ilerlemeli. Ancak herhangi bir kara operasyonunda Rus birliklerinin yer alması söz konusu değil ve olamaz" ifadesini kullandı.

Putin, ABD Başkanı Barack Obama ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın, Esed'in çözümün parçası olamayacağı yönündeki açıklamalarına ilişkin, "Amerikalı ve Fransız mevkidaşlarıma büyük saygı duyuyorum ama bildiğim kadarıyla onlar Suriye vatandaşı değil.  Bu nedenle başka bir ülkenin yöneticilerinin kaderini belirleme konusuna dahil olmamalılar. Bu Suriyelilerin işi" dedi.

Bağdat'ta bilgi merkezi

Putin, terör örgütü DAEŞ'le mücadelede koordinasyon sağlanması amacıyla Bağdat'ta bilgi merkezi kurulduğunu doğrulayarak söz konusu yapının herkese açık olduğunu söyledi.

Vladimir Putin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bağdat'ta kurulan bilgi merkezi, terörizmle mücadele etmek isteyen tüm ülkelere açık. Bu merkezle bölgesel güçlerin DAEŞ ve diğer terör örgütleriyle mücadelede koordinasyonun sağlanması amaçlanıyor. Buradaki amaç, operasyonların tek bir kumandadan yönetilmesi değil, koordinasyonun sağlanması."

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin DAEŞ'e karşı hava operasyonlarını değerlendiren Putin, "Bizim askeri uzmanlarımız geçen günlerde, ABD Hava Kuvvetlerinin bir günde Suriye topraklarında 43 bombardıman gerçekleştirdiği bilgisini verdi. Netice ne oldu? Kimse bilmiyor. Eğer belirli bir hedef konuluyorsa ve bu amaca ulaşmak için çalışıyorsa koordinasyon şart, (Bağdat'taki) bu merkez bu nedenle oluşturuldu" diye konuştu.

Rusya-ABD ilişkileri

Putin, Rusya ve ABD ilişkilerinin oldukça düşük bir seviyede bulunduğunu belirterek "İlişkilerin bu seviyeye gelmesi bizim inisiyatifimizle olmadı. Bu, dünya siyaseti ve ikili ilişkilerimiz açısından kötü bir durum ancak biz her zaman işbirliğini yeniden kurmaya ve geliştirmeye hazırız" ifadesini kullandı. ABD Başkanı Obama ile görüşmesinin olumlu geçtiğini söyleyen Putin, "Amerikalı ortaklarımız Suriye ve Ukrayna başta olmak üzere birçok konudaki tutumlarını çok net bir şekilde aktardı. Birçok konuda ortak fikirdeyiz. Görüş ayrılıklarımız da var ve bunların üzerinde çalışıyoruz" dedi.