Meslek hayatım boyunca çok çeşitli el sanatları eserlerini görme imkânı bulduğumu bilirim. Tuvallere yansıyan değişik resim çalışmaları örneğin sulu boya, yağlı boya, kara kalem, pastel kalem, püskürtme, çok değişik malzemeler kullanılarak meydana getirilen objeler. Kısacası insan zekasının yaratıcı buluşları ile kültür ve sanat dünyamıza kazandırılmış yüzlerce çeşit yapıtlar bu emek işi, yetenek işi eserleri sizlerde görmüş izlemişsinizdir.

Bugün "Japon Quilt Kumaş" sanatının dünya çapındaki ünlü yapımcısı Ryoko Fujimoto’yu sizlere tanıtmak istiyorum. Japonya’nın dünya sanat alemine hediye ettiği genç yetenek kelimenin tam anlamı ile bir Türk dostu ve hayranıdır. Japonca, İngilizce ve Türkçe dilleri ile mesleğinin inceliklerini zorluğu ve büyük sabır isteyen çalışmalarını dile getirmekten de gurur duymaktadır.

Fujimoto 1960 yılında Japonya’nın Hukkaido kentinde dünyaya geldi. 1981 yılında Sapporo Otani Üniversitesi Güzel Sanatlar Yüksek Okulundan iyi derece ile mezun oldu. Modern Quilt kumaş sanatına başladığı yıllarda gönlünü kaptırdığı Nroifumu Fijimoto ile evlendi ve Hyogo Bölgesindeki Akashi kentine yerleşti. 1985 yılında bir erkek çocuk dünyaya getiren Ryoko eşinin iş gereği Almanya’ya gitmesi üzerine bu ülkenin Hanau kendinde yaşamaya başladı. 1988 yılında ikinci çocuğunu dünyaya getiren sanatçı arzu ettiği kumaş üzeri çalışmalarını bu ülkede ve kentte yapamadığı için tekrar Japonya’ya döndü ve Fukushima 1993 yılından itibaren bütün zamanını Quilt kumaş çalışmalarına ayıran Ryoko birbirinden değişik tasarımlarının yer aldığı eserleri ile değil Japonya’nın dünyanın dört bir tarafında yapımı sabır ve üstün bir zeka isteyen bu objeleri ile büyük bir üne kavuştu. Bu sahada tek olmak isteyen bayan Japon 1997 yılında Japon El Sanatları Eğitmenleri Derneği’nin Quilt kumaş sanatı çalışmalarına katıldı. Quilt sanatçısı Keiko Goke’nin dikkatini çeken Ryoko uzun yıllar ustası Goke ile ortak çalışmalarını sürdürdü. Yetenekli bir ev hanımı, fedakar bir anne ve kocasını seven mutlu bir kadın olan Ryoko ilgi gören bu çalışmaları nedeniyle bir çok festivallere katıldı, pek çok ödül, plaket ve belge alarak ününe ün kattı. 1997 yılının son günlerinde Yokohama kentinde düzenlenen Quilt kumaş haftasına seçildi ve en iyi yetenek ödülü ile taltif edildi. 6. Quilt Japon sergisi büyük ödülü, AOS ödülü ve üçüncüsü ödüllerini kazandı.

Ryoko artık Japonya’nın en ünlü sanatçılarından biri olmuştu. Yapıtları ile her festivalde, sergilerde ve fuarlarda yer alıyor bu katkılarını değerli armağanlarla zenginleştiriyordu. Nitekim Tokyo Uluslar arası Quilt Festivaline de katılmış, Quilt kreasyon bölümü teşvik ödülünü de kazanmıştı. Dış dünyanın da dikkatini çeken Ryoko Fransa’da düzenlenen Quilt fuarına katılmış ülkesine ödülle dönmüştü. Ünlü sanatçı 2007 yılından itibaren Tokyo uluslar arası Quilt festivalinin onur konuğu olarak her yıl katılma hakkına da sahip oldu. Quilt kumaş sanatının ustaları arasından sıyrılıp milletler arası üne kavuşan sanatçı ile geçtiğimiz günlerde Türk – Japon Kültür Vakfı salonlarında açtığı muhteşem sergisi nedeniyle tanışma imkânı buldum.

Çarşaf büyüklüğündeki renkli bir birine eklenmiş kumaşlar üzerine yine kumaşlardan düşünce ve duygularını yansıtan şekillerle meydana getirdiği şahane yapıtlarını sanat sever Ankaralılar büyük bir zevkle izleme imkanı buldu. Bu çok değişik ve ilgi çeken eserlerini İstanbul ve İzmir’de de sergilemeyi planlayan sanatçı daha sonra Yunanistan üzerinden Avrupa’nın muhtelif ülke ve kentlerinde eserlerini teşhir edecek.

Bu arada gerçek bir Türk dostu olan Ryoko ve Norifumi Fujimoto ailesi 2013 yılından beri yerleştikleri Türkiye’de Ankara’da oturdukları ve burada tüm Türk örf ve adetlerine uygun bir hayat sürdüklerini de ifade eden çifte mutluluk Ryoko’ya sabırlı çalışmalar dilerim.