Ankara’nın en hareketli caddesi Meşrutiyet’teki lüks muayenehanesinde başkentin seçkin ailelerinin de diş hekimliğini yapan, Hikmet Hızlan’ı yıllardan beri tanır, ailevi ilişkilerimiz dâhil dostluğumuz bu günlere kadar süre gelmiştir.

Ünlü dişçiye ne zaman gitsem muayenehanesini tedaviye gelenlerle dolu bulur bu yüzden bir türlü oturup sohbet etmek, diş bakımı ve tedavisi konularında görüş ve bilgisini alma fırsatı bulamamıştım.

Hikmet Hızlan’ı yıllardan, hatta evlendiği günden bu yana iyi tanıdığım için değerli devlet adamımız rahmetli Cumhurbaşkanlarımızdan Turgut Özal’ın diş doktoru olduğunu da biliyorum. Hatta dişlerinin tedavisi için Hikmet Hızlan’ın muayenehanesine birkaç kez gelen Özal’ın, diş bakımı sırasında çekilmiş olan fotoğraflarını bugün bu eli hafif, yetenekli diş doktorumuzun muayenehanesinin duvarlarında değerli bir anı olarak asılı durmaktadır.

Son yıllarda ağız-diş bakımı konularında tıp dünyasına yeni uygulamalar memnuniyet verecek gelişmelere neden olmaktadır. Örneğin "Laminate Veneer" uygulaması, estetik diş hekimliğinde kullanılan ve tamamen doğal görüntü veren bir yöntemdir. Bu uygulama ile yerlerine oturtulan dişleri yıllarca kullanmanın mümkün olduğu günümüzde çok sık kullanılan diş implantları muhakkak ki bu işin uzmanı diş hekimlerine yaptırılması gerekmektedir. İmplant şu şekilde tanıtılmaktadır. "Bir bitkinin yetitirilmek üzere bir yere dikilmesi v eya bir yere yerleştirilmesidir." Tıp dilinde İmplant bir tedavi yöntemidir. Hikmet Hızlan ağız ve diş sağlığı konusunda ülkemizde çok olumlu başarılı çalışmalar ve araştırmalar, bu tarz sorunları olan milyonlarca insana sağlıklı bir ağız ve sırma misali sağlıklı dişler yerleştirerek tıbbın bu imkânını insanların hizmetine sokmuş olmaktadır.

Hikmet Hızlan: "Gençler diş sağlığına hiç önem vermiyorlar" diyerek bu konuda ailede anne ve babaya okulda öğretmenlere büyük görevler düşmektedir. Ağız ve diş bakımı her yaştaki insan için yapılması gereken bir sağlık uygulamasıdır. Bakımlı dişlere sahip olmak için, dişleri fırçalamak, sigara içmemek, sert cisimlere dişleri zorlamamak gerekmektedir.

Zamanla diş diplerinde biriken taşların temizletilmesi belirli zamanlarda diş hekimlerine görünmekte fayda vardır. Sert cisimlerle dişlerin temizliği sakıncalı bir davranıştır. Dip ipleri tercih edilmelidir. Ülkemizde artan nüfusla birlikte diş eğitimi veren eğitim kurumları da artmıştır. Yıllar ince ülkemizde 3 olan diş hekimliği fakültesi, bugün 90’ları aşmıştır. Yine yıllar önce Almanya da diş bozukluklarının yerine tatbik edilen, implant dedavisi daha sonra ülkemizde de uygulanmaya başlamıştır. Ağız cerrahisi, diş eti ve protez uygulamaları için gererli uzman cerrah uzman düzeye gelmiştir. 3-8 Aralık 1972 yılında İstanbul Hilton otel’de düzenlenen 1. Uluslar arası diş hekimliği kongresinden bu güne kadar ülkemizde yüzlerce uluslar arası diş hekimliği ağız ve diş sağlığı kongreleri yapılarak bu sahada ne kadar ileri gittiğimizi bütün dünya ya kanıtlamıştır.

Prof. Dr. İhsan Doğramacı’nın ileri görüşü doğrultusunda yurtdışında yetişmiş akademisyenleri Ankara ya davet etemis ile başlayan bu serüven ilk kez 1954 yılında Hacettepe Üniversitesi’ne balı "Ana çocuk sağlığı" adlı birimde başlamış 1962-63 yıllarında ise "Tıp ve diş" eğitimi için ilk öğrencilerini alarak bu sahada yetenekli gençlerin mezun olup yurt çapında görev yapmalarına sebep olmuştur. Bu hamlenin öncüleri Prof Taner Okşan (ünlü bir cerrah), Prof. Ergun Aydınlık (protez), Prof. Bülent Dayangaç, Prof. Cengiz Tokman v e halen Başkent Üniversitesi İstanbul kliniği koordinatörü olan Doç. Dr. Ahmet Kurtaran bugün adları altın harflerle Türk tıp tarihine yazılmış değerli, yetenekli tıp adamlarımızdan Ankara’nın, diş hekimi Hikmet Hızlan bu konuda önemli bir noktaya temas ederek "Ağız ve diş sağlığı ihmal edildiği zaman çok ciddi hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayıp insan sağlığını büyük ölçüde tehlikeye sokmaktadır." Çürük, eksik dişlerle alınan gıdaların iyi çiğnenmemesi sonucu iç organlarda beliren hastalıklar bir tarafa çene ekleminin kilitlenmesine, dişlerde ciddi tahribata neden olan "Diş sıkma" hastalığı yüz güzelliğini bozduğu gibi, o hastada ruhsal çöküntülerde yaratmaktadır. Demektedir.

Umumiyetle genç nesillerde görülen Bruksizm (diş hastalığı) botoks ile tedavi edilmesinin mümkün olduğu bilinmektedir. Botoks uygulanan hastanın ağzına yapılan enjeksiyon o bölgede geçici olarak kasların kasılmasını engellemekte bu arada sinirden gelen sinyallerin o bölgedeki kasa ulaşmasını önlemektedir. Diş sıkma hastalığına bir çarede alt ve üst dişlerin birbirleri ile temasını kesen silikondan yapılmış geçe uygulanan bir plaket hasatyı rahatsız etmediği gibi sağlık konusunda da başarılı sonuçlar vermektedir. Bu konuda söz sahibi diş hekimleri "Diş sıkma hastalığının asla hafife almayıp bir ağız ve diş sağlığı hizmeti veren birimleri semt sağlık ocaklarına kliniklere ve de diş hekimlerine baş vurmalarının gerekmekte olduğu sıhhatimiz için elzemdir.

Bu arada Devletimizin ağız ve diş sağlığına verdiği önem gereği pek çok ilimizde okullara yapılan ziyaretler sonucunda bu tarz rahatsızlığı ve diş bozukluğu olan öğrenciler derhal tedavi altına alınmakta. Ağız ve diş sağlığı hakkında da genç nesillere gerekli bilgiler verilmektedir.

8. Rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ın alçak gönüllü, babacan ve insanlara değer veren davranışları nedeniyle kendisine hayran olduğunu belirten Hızlan "Her yönü ile örnek ve iftihar edilecek gerçek bir liderdir. Onu daima saygı ve rahmetle anıyor ve de tarihe mal olmuş böyle muhteşem bir insanı tanımakla gurur duyuyorum."