GAZZE - Mısır yönetiminin, İsrail ablukası nedeniyle Gazze Şeridi'nin dış dünyaya açılan tek kapısı durumundaki Refah Sınır Kapısı'nı "dört günlüğüne" çift yönlü geçişlere açtığı bildirildi.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığına bağlı Sınır Kapıları İdaresi Heyetinden yapılan yazılı açıklamada, "Mısır yönetimi bu sabah Refah Sınır Kapısı'nı çift yönlü olarak geçişlere açtı." denildi.

Belli aralıklarla dört günlüğüne açık tutulacağı belirtilen sınır kapısından öğrenciler, hastalar ve yabancı pasaport taşıyanların geçişine izin verileceği kaydedildi.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İyad el-Bezm, dün yaptığı açıklamada, Mısır makamlarının Refah'ı 1 Haziran'dan itibaren dört günlüğüne çift yönlü açık tutacağını belirtmiş, kapının cuma günü kapalı kalacağını, cumartesi günü tekrar açılarak pazar günü sonuna kadar geçişlere izin verileceğini aktarmıştı.

Refah Sınır Kapısı, son olarak 11 Mayıs'ta iki günlüğüne çift yönlü geçişlere açılmıştı.

Mısır yönetimi, 3 Temmuz 2013'teki askeri darbeden bu yana, Refah Sınır Kapısı'nı neredeyse tamamen kapalı tutuyor. Darbenin ardından kapatılan kapı, yılda yalnızca birkaç kez kısa süreliğine açılıyor.

Gazze'de giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Refah hariç 6'sı, İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Bu kapılardan ticari amaçla kullanılan 4'ü Hamas'ın seçimleri kazanarak görevi devralmasının ardından Haziran 2007'de İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar, hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi, Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçişi için kullanılıyor. Kerm Ebu Salim Kapısı da çeşitli gerekçelerle sık sık kapatılıyor.