Rus savaş uçakları ve Esed rejiminin karadan saldırıları sonucu Bab ilçesi ve çevresinde yerinden olan 100 bin kişi güvenli bölgelere göç etti

HALEP  - Suriye'de Rus savaş uçaklarının havadan, Beşşar Esed rejimine bağlı güçlerin ise karadan saldırıları sonucu Halep'in kuzeydoğusundaki Bab ilçesi ve çevresinde bir haftadan bu yana 100 bin kişinin yerinden edildiği belirtildi.

Halep'teki Yerel Koordinasyon Komitesi üyesi Ebu Firas El Halebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yerinden olan 100 bin kişinin güvenli bölgelere göç etmek zorunda kaldığını ifade etti.

Halebi, DAEŞ'in kontrolündeki Halep'in Bab ilçesi ve çevresindeki köylere Rusya'nın havadan desteklediği Esed rejiminin saldorması sonucu 100 bin kişinin yerlerinden edildiğini söyledi.

Bab ve çevresinden göç edenlerin büyük bir bölümünün Halep'in kuzeydoğusundaki ilçe ve beldelere gittiğini ifade eden Halebi, aralarında kadın ve çocukların da olduğu bine yakın kişinin ise Suriye-Türkiye sınırına gittiğini belirtti.

Bab ilçesinden 5 bine yakın kişinin de muhaliflerin kontrolündeki Azez ilçesine gittiğine değinen Halebi, yağan yağmura rağmen çok sayıda ailenin sınırda Türkiye'ye girmeyi beklediğini kaydetti.

Sınıra ulaşabilen Bab sakinlerinden Ümmü Muhammed yaşananları anlatarak, uçakların bombaladığı ilçeden bin bir zorlukla çıktıklarını ifade etti.

Ümmü Muhammed, "Bab'ta hastalarımız için hastane yok, ilaç yok. Fakir düştük" şeklinde konuştu.

"RUSYA, SİSTEMATİK BİR ŞEKİLDE SİVİL YERLEŞİM ALANLARINI BOMBALIYOR"

Bab'taki sivil meclisin başkanı Talal Abbo da AA muhabirine yaptığı açıklamada, binden fazla kişinin Suriye-Türkiye sınırına yöneldiğini, bu kişiler için çadır temin etmeye çalıştıklarını söyledi.

Ağır hava şartları nedeniyle göç edenlerin durumunun çok kötü olduğunu ifade eden Abbo, "Rusya, Bab'da sistematik bir şekilde sivil yerleşim alanlarını bombalıyor'' dedi.

Rusya, DAEŞ ve rejim saldırıları kıskacında kalan Bab ve çevresinden göç edenlerin sayısının çok fazla olması nedeniyle çadır ihtiyacını karşılamakta zorlandıklarını kaydeden Abbo, göç edenler için sivil bir koridorun açılmasını istediklerini söyledi.

Abbo, uluslararası kamuoyuna ve yardım kuruluşlarına da konuyla ilgili çağrıda bulundu.

Rus savaş uçakları iki aydır Halep'in güneyinde muhaliflerin rejim güçleriyle olan cephe hatlarına saldırırken, kentin kuzeyindeki muhalifler de PKK'nın Suriye'deki uzantısı olan PYD ile terör örgütü DAEŞ'le olan çatışma hatlarını bombalıyor.

Halep ve ülkenin iç kesimlerine giden yardım yollarını ve yardım taşıyan araçları vurun Rus savaş uçakları, Halep ve çevresindeki sivil yerleşim yerlerine de saldırılar düzenliyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, 30 Eylül'de Suriye topraklarındaki terör örgütü DAEŞ hedeflerine yönelik hava operasyonları başlattığını duyurmuş ancak bölgeden Rus uçaklarının daha çok Humus, Hama, İdlib ve Halep'de ılımlı muhaliflere ait karargah ve eğitim kamplarıyla sivil yerleşim yerlerini hedef aldığına yönelik bilgiler alınmıştı.

Editör: TE Bilisim