Kanada Başbakanı Stephen Joseph Harper, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, G7 Liderleri Zirvesi'ne katılamayacağını söyledi.

Başbakan Harper, bu hafta sonu Almanya'da gerçekleşecek G7 Liderler Zirvesi öncesi AP'ye yaptığı açıklamada, Rusya'nın yeniden zirveye katılması konusundaki görüşlerini açıkladı.

Bu konuda henüz karar alınmadığını hatırlatan Kanada Başbakanı, ''Kanada, Rusya'nın Putin iktidardayken yeniden G7'ye katılmasına kesinlikle karşıdır. Putin, G7 Liderler Masası'na oturamaz'' ifadesini kullandı.

Rusya'nın, G7 üyelik vasıflarını Ukrayna Krizi'nden çok önce kaybettiğini savunan Harper, Rusya'nın uzun menzilli bombardıman uçakları ile Kuzey Amerika hava sahası sınırında devriyelerini sıklaştırdığını hatırlattı.

Harper, ''Rusya'nın G7'ye dönebilmesi için, çok güçlü bir uzlaşma gerekir. Putin, bu masada bir daha asla oturamayacak. Bu konuda, tersi bir konsensüsün oluşması da imkansız'' dedi.

-''Putin'in elini Ukrayna için sıktım''-

Geçen yıl Avustralya'da yapılan zirvede, Rusya Devlet Başkanı'nın elini sadece, ''Ukrayna'dan çıkın'' demek için sıktığını söyleyen Harper, ''Bana, 'ben zaten orada değilim' dedi. Bu, tipik Rus dış politikası. Onlarla bir diyaloğa girmenin bence bir anlamı yok'' diye konuştu.
Editör: TE Bilisim