ANKARA- Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'da meydana gelen terör saldırısı sonrasında Genelkurmay Başkanlığı'nda açıklama yaptı.

Başbakan Davutoğlu yaptığı açıklamada, "Yapılan saldırı hem aziz milletimize hem de Silahlı Kuvvetlerimizde şerefli bir görev yürütmekte olan asker ve sivil memurlarımıza yönelik olmuştur. Silahlı Kuvvetlerimize bir kez daha taziyelerimi ifade ediyorum. Şu anda failler konusu tümüyle aydınlanmış bulunmaktadır. Kesin bir şekilde bu saldırının Türkiye içindeki bölücü terör örgütü mensuplarıyla ve Suriye'den sızan YPG mensubu bir kişinin birlikte gerçekleştirdiği ortaya çıkmış bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

SALDIRGANIN KİMLİĞİ BELLİ OLDU

Başbakan Davutoğlu terör saldırısını gerçekleştiren kişinin kimliğini de açıkladı. Davutoğlu şunları söyledi:

"Bu intihar saldırısını gerçekleştiren Salih Neccar isimli kişi Kuzey Suriye'nin Amuda şehrinde 1992'de doğmuştur. Saldırının doğrudan YPG irtibatı ortaya konmuştur. İstihbari ve emniyet çalışmalarımız sonucunda 14 kişi gözaltına alınmıştır. Soruşturma derinleşerek sürdürülmektedir. Bu saldırının her aşamasında katkıda bulunan bütün unsurlar tek tek ortaya çıkartılacak ve adalete teslim edilecektir. Hepimizin asli görevi, milletimize ve tarihe karşı sorumluluk hissettiğimiz ana vazifemiz; bu ülkenin birliğini, bütünlüğünü koruyarak bu ateş çemberinin içerisinde varlığını sürdürmesi, güçlenmesi ve bütün bu zorluklarla mücadele edecek kudrete erişmesidir. İkinci çağrım, siyasi partilere, sivil toplum kuruluşlarınadır. Terör karşısında, kaynağı ne olursa olsun, piyonu kim olursa olsun, omuz omuza vermeliyiz."

"TBMM  OTURUMLARINA ARA VERMEYECEKTİR"

"Bu terör saldırısı Meclisimize çok yakın bir yerde olmuş olmasına rağmen Meclisimizin çalışmalarını sürdürmüş olması takdire bence şayan bir gelişmedir" diyen Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Grup Başkanvekillerimizle istişare ettiğimizde de kendilerine şu talimatı vermiştim: Tam da terör odaklarının temel hedefi siyasi hayatı, sosyal hayatı dumura uğratmak, yavaşlatmak, durdurmaktır. Her ne suretle olursa olsun kendisine TBMM milletimizin tevdi ettiği görevi yerine getirmek üzere oturumlarına ara vermeyecektir."

"TERÖR ÖRGÜTÜNE MÜSAMAHA GÖSTERİLMESİNİ MAZUR GÖRMEMİZ SÖZ KONUSU OLAMAZ"

Başbakan Davutoğlu, "YPG'yi sanki demokratik bir unsur gibi masaya davet etmek isteyen örgütlere de buradan, bu terör saldırısı sonrası bir kez daha sesleniyorum. Nasıl El Kaide masaya oturamazsa, nasıl DEAŞ masaya oturamazsa, terör örgütü olan YPG de masaya oturamaz. Eğer oturacak olursa, daha dün Suriye Temsilcisinin de ifade ettiği gibi, katil rejimle birlikte katiller arasında belki yer alabilir, o bizi ilgilendirmez. Türkiye'ye düşman bir örgütü doğrudan veya dolaylı destekleyenler de Türkiye için bu anlamda dost hüviyetini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırlar. Halkımızı başkentimizde tehdit eden bir terör örgütüne müsamaha gösterilmesini mazur görmemiz söz konusu olamaz" dedi.

"KESİNLİKLE BU SALDIRININ BEDELİ ÖDETİLECEKTİR"

"Sorumluları tespit edildikten sonra bu sorumluların Türkiye içinde adalete teslim edilmesi yanında ,Türkiye dışında bu sorumluların kaynağı olan unsurlara karşı da ne zaman, hangi şartlarda, ne gün, hangi mukabelede bulunacağımız da bizce mahfuzdur" diyen Başbakan Davutoğlu, "Yani kesinlikle bu saldırının bedeli ödetilecektir. Bu bedelin ne olduğu, ne zaman olacağı, nasıl gerçekleşeceği bizde mahfuz olmak üzere her türlü meşru müdafaa da dahil tedbiri sınırda alacağız. Bu hain unsurları ve dış güçlerin piyonlarına karşı da hiç tereddüt göstermeden en şiddetli şekilde mukabelede bulunulacaktır" ifadelerini kullandı.

"YPG TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİLDİR DİYENLERE DE BELGELERİYLE ORTAYA KONULACAK"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Elimizde bütün deliller mevcut, nereden gelmişler, nasıl organize olmuşlar, bölücü terör örgütü, bunlar nerede... Bu detayları vermiyorum ama bizce malumdur ve bütün ülkelere de bu bilgiler aktarılacaktır. Bugün Dışişleri Bakanlığı'na talimat vereceğim, başta P5 üyeleri olmak üzere bütün ülkelere dağıtılacak ve 'YPG terör örgütü değildir' diyenlere de belgeleriyle ortaya konulacak. YPG, Suriye rejiminin bir piyonudur ve bu saldırıdan Suriye rejimi doğrudan sorumludur. Suriye rejimine dönük her türlü tedbiri alma hakkı da bizde mahfuzdur" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'YE DÖNÜK HİÇBİR SALDIRI ŞU ANA KADAR KARŞILIKSIZ KALMAMIŞTIR"

Başbakan Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünkü saldırı da doğrudan Türkiye'ye dönük bir saldırıdır. Bunun müsebbibi YPG'dir, bölücü terör örgütü PKK'dır. Dolayısıyla her yerde ve her şartta bunlara karşı gerekli tertibat alınacak. Türkiye'ye dönük hiçbir saldırı şu ana kadar karşılıksız kalmamıştır. Bu karşılığın en etkin şekilde nerede, nasıl olacağı konusunda da yapılacak çalışmalar bizde mahfuzdur. Son dönemde, YPG'nin Azez'e doğru ilerlemesi için hava desteği veren ve masum halka karşı ağır bombardıman yapan Rusya'yı da bir kez daha terör örgütünü Suriye'deki masum halka ve Türkiye'ye karşı kullanmama konusunda uyarıyorum. Dün Rusya bu terör saldırısını kınadı. Bu iyiye işaret ama kınama yetmez. Türkiye'ye dönük terör piyonu kullanmaya niyet eden herkes bilsin ki bu terör oyunu, terör piyonu döner bumerang gibi onları da vurur. Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere hiçbir NATO üyesi ülkenin, Afganistan'da omuz omuza durduğumuz ülkenin, Türkiye'nin kalbinde bize saldırı yönelten bir terör örgütüyle ilişki kurmasını mazur görmeyiz ve bu konuda da tutumumuzu en açık ve en güçlü şekilde ifade ediyoruz."

"70 CİVARINDA BÖLÜCÜ TERÖR ÖRGÜTÜ MENSUBU ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"

Başbakan Davutoğlu ayrıca Genelkurmay Başkanlığı tarafından da açıklanan Haftanin bölgesine gerçekleştirilen hava operasyonu hakkında da bilgi verdi. Başbakan Davutoğlu,"Dün saat 09.30 itibarıyla Haftanin civarında bölücü terör örgütü unsurları ve kamplarına dönük çok etkili ve istihbari bilgilere dayalı kapsamlı bir operasyon yapılmıştır. İstihbari bilgiden kastım şudur, burada bölücü terör örgütünün önemli elebaşlarının da bulunduğu bir anda gerçekleştirilen bir operasyon. Haftanin civarında şu ana kadar da 70 civarında bölücü terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi" dedi.

"TÜRKİYE'YE MEYDAN OKUYANLARA MEYDANI BIRAKMAYIZ"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye'ye meydan okuyanlara meydanı bırakmayız. Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu 27 vatandaşımız ve 1 sivil memurumuzun şehadetine sebep veren bu unsurlar karşısında bu çalışmaları yürütmek üzere ilgili güvenlik birimlerimize gerekli talimatlar verildi" ifadelerini kullandı.