İSTANBUL - Marlon Brando’dan Robert Mapplethorpe’a, Iris Apfel’den John Berger’a, sanat, edebiyat ve sinema dünyasının ikon isimlerini 15. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali, bir araya getiriyor. !f İstanbul’un "Sanat Hayat İçindir!" bölümünde gösterilecek filmler, sanatçıların hayatlarına daha yakından bakmak için bulunmaz bir fırsat olacak.

Festivalin sanat ve hayatın birbirine karıştığı etkileyici hikâyelerin buluşturulacağı "Sanat Hayat İçindir!" bölümünde, bu yıl da merakla beklenen belgeselleri bir araya getiriliyor. İş Bankası Maximum Kart partnerliğinde yapılan festivalde ; Robert Mapplethorpe’a dair ilk belgesel, Marlon’un sesinden Brando, moda ikonu Iris Apfel’in hayatını konu alan "Iris" de Türkiye’de ilk kez !f İstanbul’da gösterilecek İstanbul’da başlayacak ve Ankara’ya ve İzmir’e uğrayarak 6 Mart’ta 15. yaş yolculuğunu tamamlayacak.

ROBERT MAPPLETHORPE’A DAİR İLK BELGESEL

Dünya prömiyerini bu yıl Sundance’te yapacak olan ve Berlin Film Festivali’nin ardından ilk kez !f İstanbul’da gösterilecek "Mapplethorpe: Look at the Pictures/Mapplethorpe: Fotoğrafa Bak!", 1989’da kaybettiğimiz efsanevi sanatçı ve fotoğrafçı Robert Mapplethorpe’a adanmış ilk belgesel olma özelliği taşıyor. "Party Monster" filmiyle tanıdığımız Fenton Bailey ve Randy Barbaro’nun HBO için çektikleri film, Patti Smith’in National Book Award ödülünü kazanan ve ülkemizde de büyük ilgi gören "Just Kids/Çoluk Çocuk" kitabında dostluklarını ve aşklarını anlattığı Robert Mapplethorpe’un bugün bile olay yaratan fotoğraflarını ve provokatif hayatını konu alıyor. Debbie Harry’den Blondie’ye, Fran Leibowitz’den Brooke Shields’a, ve tabii ki Patti Smith’e, pek çok ünlü ismin Mapplethorpe’tan aldıkları ilhamı konuştukları "Mapplethorpe: Fotoğrafa Bak!", sanatçının hayatına dair bugüne dek görmediğimiz arşiv görüntülerini ve işlerinden örnekleri ilk kez hayranlarıyla buluşturuyor.

MARLON’UN SESİNDEN BRANDO

"Sanat Hayat İçindir!" bölümünün sinema dünyasından konukları ise Marlon Brando ve Howard Brookner oluyor. San Francisco Film Eleştirmenleri Birliği’nce Yılın Belgeseli seçilen, Uluslararası Belgeselciler Birliği tarafından da En İyi Senaryo Ödülü’ne değer görülen, Stevan Riley’nin Marlon Brando’nun yayınlanmamış ses kayıtlarından yola çıkarak çektiği, adeta bir oyunculuk ve hayat dersi veren "Listen to Me Marlon/Dinle Beni Marlon" ve "William Burroughs" belgeseli ile ismini duyurmuş, ilk Hollywood filmini Madonna ile çekmiş ve 1989’da, henüz 35 yaşında kaybettiğimiz yönetmen Howard Brookner’ın ortaya çıkmamış kayıtlarından yeğeni Aaron Brookner yönetiminde ve Jim Jarmusch yapımcılığında çekilen "Uncle Howard/Amcam Howard" bölümün heyecan uyandıran filmlerinden.

MODA TUTKUNLARINA SÜRPRİZ!

Bölümün moda tutkunlarına da bir sürprizi olacak. Geçen yılın en iyi moda filmlerinden biri sayılan, ve yarım asırdır New York’un en renkli moda ikonu olarak adından söz ettiren efsanevi moda ikonu Iris Apfel’in hayatını konu alan "Iris" de Türkiye’de ilk kez !f İstanbul’da gösterilecek. Geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz, "Christo's Valley Curtain", "Grey Gardens" gibi kült belgeselleriyle tanıdığımız efsane belgesel yönetmeni Albert Maysles’ın son filmi olan "Iris", New York Times’ın baş sinema yazarı Manohla Dargis’in de "Gözlerinizi Iris Apfel’den alamayacaksınız, ama zaten neden bunu isteyesiniz ki?" sözleriyle övdüğü Iris Apfel’in, kıyafetleri kadar göz kamaştırıcı ve samimi dünyasını anlatıyor.

TİLDA SWİNTON YÖNETTİ, LENA DUNHAM OYNADI!

"Sanat Hayat İçindir!" bölümünde ayrıca; 1973 yılında yaşadığı şehri terk edip İsviçre Alpleri’nde küçücük bir köy olan Quincy’e yerleşen John Berger’ı Quincy’deki mevsimlerin ritimleriyle merkezine yerleştiren ve aralarında Tilda Swinton’ın da olduğu dört yönetmenin kısalarından oluşan "The Seasons in Quincy: Four Portraits of John Berger/Quincy'de Mevsimler: John Berger'ın Dört Portresi"; Lena Dunham’ın yapımcısı ve aynı zamanda oyuncusu olduğu, Eloise kitaplarıyla hatırı sayılır bir üne kavuşmuş olan Hilary Knight hakkındaki kısa belgesel "It's Me, Hilary: The Man Who Drew Eloise/Ben Hillary: Eloise’i Çizen Adam"; geçen yıl !f’in en büyük ilgi gören filmlerinden "Of Horses and Men" ile yönetmenliğe geçiş yapan oyuncu Benedikt Erlingsson’un Sigur Ros’un büyüleyici orijinal müziğinden de destek alarak yarattığı, nefes kesici gösterilerin daha önce görülmemiş arşiv malzemelerinin derlemesinden oluşan rüya film "The Show of Shows/Şovların Şovu" ve Amerikan mizah dünyasının en ünlü kadın komedyenlerinden Tig Notaro’nun ikinci derece meme kanseriyle ilk karşılaşmasından âşık olmasına, bir anda ünlü oluşuna ve inişleri ve çıkışlarıyla tedavi sürecine kadar geçen zamanı kendine has mizah anlayışıyla anlatan "Tig" de gösterilecek.