CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, "AKP iktidarının sanattan ve sanatçılardan korkusu giderek artıyor. Sansür, giderek çocuk programlarına da sıçrıyor" görüşünü savundu.

Karakaş, Kültür ve Sanat Platformu adına yaptığı yazılı açıklamada, CHP'nin hazırladığı, "Sanat Alanlarına Yönelik Baskı ve Sansürler" başlıklı rapora yer verdi.

Rapora göre, bazı kitapların dağıtımının engellendiğini, Antalya Devlet Senfoni Orkestrasınca yorumlanacak Fazıl Say'ın "Nazım Oratoryosu"nun programdan çıkarıldığını öne süren Karakaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, İstanbul Şehir Tiyatroları oyuncularından Levent Üzümcü hakkında soruşturma başlatarak, ihracını ve memurluk hakkının feshini istediğini, bazı film ve tiyatro oyunlarının yasaklandığını iddia etti.

Karakaş, Gazeteci Soner Yalçın'a, kitabında Bilal Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla bin 740 lira adli para cezası verildiğine de işaret ederek, raporda ayrıca şu tespitlerin yer aldığını bildirdi:

"TRT Çocuk televizyonunda 'Pepee' isimli çizgi filmdeki bazı diyaloglar sakıncalı bulunduğu için yayından kaldırıldı. Sansür ve baskı çocuk kanallarına da sıçradı. Kültür ve Turizm Bakanlığında, önemli görevlerdeki pek çok kişinin hukuksuz olarak geçici görevlendirme yoluyla pasifize edildiği ve bu görevlere, bakana yakın olan birileri atanarak, aynı makam için iki maaş ödendiği ortaya çıktı. AKM hala kapalı ve onarımına ilişkin bir gelişme yok."

"AKP iktidarının sanattan ve sanatçılardan korkusu giderek artıyor. Sansür giderek çocuk programlarına da sıçrıyor" ifadesini kullanan Karakaş, sanata yönelik baskının seçim sonrası ortadan kalkacağını ve Türkiye'ye özgürlük ortamının geleceğini kaydetti.