ANKARA-  Başkent Dayanışması bileşenleri, Saraçoğlu Mahallesi’ne yürüyüş gerçekleştirdi.

Başkent Dayanışması bileşenleri, Saraçoğlu Mahallesi’nde günlerdir süren zorla tahliyeleri protesto etti. Konur Sokak’ta buluşan bileşenler Saraçoğlu Mahallesi’ne yürüyüş gerçekleştirdi. "Saraçoğlu Ranta Kurban edilemez" pankartı taşıyan grup üyeleri "Saraçoğlu korunsun AKP yıkılsın" sloganları attı. Mahalle’de basın açıklaması yapan Başkent Dayanışması bileşenlerinden İlk sözü, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan aldı. Candan, "Sabahın erken saatlerinde, insanlar işlerine çocuklar okullarına gideceği saatte Saraçoğlu Mahallesi’nde zorla tahliye yapmak için insanlar uykudayken evlerinin kapıları kırılıyor. Bu zorla tahliyeler 1. Derece sit alanında kültürel ve tarihi mirasımızda ve başkentin göbeğinde gerçekleştiriliyor. Başkentin kalbi olan Saraçoğlu Mahallesi’nin ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Konut dokunulmazlığını ihlal eden, Kaymakamlık yetkilileri Dilek Taşpınar, Alaaddin Zararsız, Defterdarlık ve Koruma Kurulu yetkilileri  hakkında gerekli suç duyurularını yaptık. Saraçoğlu Mahallesi’nin ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Başkent Dayanışması adına açıklamayı Saraçoğlu’nu yaşatma derneğinden Gül Merttepe okudu. Merttepe, "Zorunlu tahliyeler, insansızlaştırılmaya çalışılan Saraçoğlu Mahallesi'nin ranta kurban edileceğinin mesajlarını veriyor. 1.Derece Kentsel Sit alanı olan Saraçoğlu Mahallesi her dönem kent içerisindeki konumu ile rantçıların ilgisini çekmiş, alanın ticarileşmesi, el değiştirmesi, kamusallığının ortadan kaldırılarak özelleştirilmesi, satılması, yıkılması gündeme gelmiştir. 2013 yılında bir gecede riskli alan ilan edilerek, koruma kalkanları kaldırılan Saraçoğlu Mahallesi'nde açılan davalar kazanılmış, riskli alan kararı ve  yapıların sit derecelerinin 2.dereceye düşürülmesi  kararları yargı kararıyla iptal ettirilmiştir. Mahallenin lojman statüsü kaldırılarak, ekonomiye kazandırılması için Maliye Bakanlığına devredilmesine ilişkin, Bakanlar Kurulu kararına yönelik, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Namık Kemal Mahallesi Koruma ve Yaşatma Derneğinin davaları devam etmektedir. Tüm bu süreçlerle birlikte, hukuk tanımayan hükümet Saraçoğlu Mahallesinde, herkesin gözü önünde bir vahşet yaşatmaktadır. Bu vahşet hukuksuz bir el koyma sürecidir. Yürütmeyi durdurma kararları alınmasın diye, mahkemeler açılmadan, sabah saatlerinde sorgusuz sualsiz, tebligatsız yapılan zorla tahliyeler, adil yargılama hakkının, konut dokunulmazlığının ihlalidir. Kültür varlığı olan yapıların hoyratça kapılarının kırılması kültürün zorbaca ortadan kaldırılmasıdır. Yıkılmasına, zorla boşaltılmasına, anılarımızın  ve değerlerimizin pazarlanmasına, asla  izin vermeyeceğiz." İfadeleri kullanıldı.

CHP Milletvekili Aylin Nazlı Aka ise " Ankara’da Saraçoğlu Mahallesi kentin önemli değerlerindendir, bizler hep birlikte Saraçoğlu’na sahip çıkmalıyız." İfadelerini kullandı.

Mülkiyeliler Birliği Başkanı Erdal Eren, "Saraçoğlu Mahallesi’nin Cumhuriyet’in değerlerinden görüyoruz ve tüm bileşenlerimizle birlikte Saraçoğlu Mahallesi’ni savunacağız." Şeklinde konuştu.

CHP Milletvekili Aylin Nazlı Aka, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Hasan Kütük, Mülkiyeliler Birliği Başkanı Erdal Eren, Eğitim İş Genel Sekreteri Mehmet Altıntop, HDP Çankaya İlçe Örgütü’nden Mükremin Barut, Tüm Yerel Sen Hukuk Sekreteri Arap Mucur’da destek veren isimler arasında yer aldı.
Editör: TE Bilisim