TBMM - CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, "Şehit cenazesini provokatörlük yaparak, linç kampanyasına dönüştüren, kaba kuvvet gösterisi haline getiren anlayışı, o iş  birlikçi hainleri şiddetle kınıyoruz." dedi.

Sarıbal, TBMM'deki basın toplantısında, İstanbul'da şehitler için düzenlenen cenaze töreni sırasında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik protestoya değindi.

Şehit cenazelerinin siyasete malzeme yapılmasının ve dün yaşananların kabul edilemez olduğunu vurgulayan Sarıbal, "Şehit cenazesini provokatörlük yaparak, linç kampanyasına dönüştüren, kaba kuvvet gösterisi haline getiren anlayışı, o iş birlikçi hainleri şiddetle kınıyoruz." diye konuştu.

Orhan Sarıbal, terörün geldiği noktada iktidarın payı olduğunu da iddia ederek, vatandaşların bunu iyi sorgulaması gerektiğini savundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kılıçdaroğlu'nun cezaevlerinde bulunanların insani haklarının korunması konusuna ayrım yapmaksızın yaklaştıklarına ilişkin sözlerini çarpıttığını da ileri süren Sarıbal, Erdoğan'ın bu sözler üzerinden siyasi rant elde etmeye çalıştığını belirtti.

 Sarıbal, "Herhalde bu memlekette kimse söz söyleyemez duruma geldiği anda, Cumhurbaşkanı rahat edecektir." ifadesini kullandı.

Tarımın girdilerinden olan amonyum nitratın, bomba yapımında kullanıldığı için satışının durdurulduğu yönünde bilgiler geldiğini aktaran Sarıbal, iktidarın yapması gerekenin amonyum nitrat satışını yasaklamak değil, gerekli güvenlik önlemlerini almak olduğunu hatırlattı.

CHP'li Sarıbal, "Kendi zafiyetlerini gideremedikleri için satışı yasaklamayı tedbir olarak görmüşler. Komik ve üzücü bir durum." dedi.

Konuşmasında, Türkiye'nin doğal zenginliklerine işaret eden Sarıbal, bu potansiyelin tarımsal alanda yeteri kadar kullanılamadığını bildirdi.

İktidarın küresel şirketlerin çıkarı doğrultusunda, ithalata bağımlı politikalar izlediğini, kendi üreticisinin sorunlarını görmezden geldiğini savunan Sarıbal, "AKP'li yıllarda tarımsal üretim yerinde saymış; hatta bazı ürünlerde gerilemiştir." diye konuştu.

Tarımsal üretime ilişkin bazı rakamlar da veren Sarıbal, mevcut sorunların çözümü için çiftçiler tarafından boş bırakılan tarlaların yeniden üretime kazandırılması, sulama imkanlarının artırılması, yatırımların hızlandırılması, destekleme primlerinin yükseltilmesi, mazotta ÖTV ve KDV'nin kaldırılması, diğer girdilerdeki vergi yükünün azaltılması, sürdürülebilir ve planlı tarımsal üretim politikası oluşturulması önerisinde bulundu.
Editör: TE Bilisim