ANKARA - Gökyay Vakfı Satranç Müzesi ikinci kez miniklerin kıyasıya mücadelesine sahne oldu. Müze tarafından hafta sonunda organize edilen "Gökyay Satranç Spor ve Kültür Vakfı Özel Satranç Turnuvası"nda 17 minik satranççının yaşadığı heyecan görülmeye değerdi. İki gün boyunca süren 8-9 yaş kategorisindeki turnuvada, heyecanlı ve çekişmeli müsabakalar yaşandı. Turnuva’da Ali Efe Aslan rakiplerini geride bırakarak şampiyonluğa uzanan isim oldu. Zorlu turnuvada Meltem Dikmen ikinciliği kazanırken, Mustafa Arda Başaran ise üçüncü oldu.

Dünyanın en büyük satranç müzelerinden biri olan, 103 ülkeden toplam 568 özel tasarım satranç takımının sergilendiği Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Kurucusu Akın Gökyay, satrancın küçük yaşlardan itibaren öğrenilmesi gereken bir spor olduğunu vurgulayarak, ailelerin de bu yolda çocuklara destek olması gerektiğini belirtti. Gökyay, "Çocuklar satranç ile stratejik düşünmeyi öğrenirken, gelecekleri için başarılı adımlar atıyor. Hem çocuklarına destek olmak hem de örnek olmak için ailelerin de satranç öğrenmesini arzu ediyoruz. Sadece çocukları değil büyükleri de Müzemizde düzenlenen satranç kurslarına davet ediyoruz" dedi.

GENÇ YAŞTA ÖĞRENMEK FARK YARATIYOR

Turnuvanın sonunda ilk üçe girenlere madalyaları düzenlenen törenle verildi. Minik sporcular, Müzenin Mağazası’ndan satrancın renkli ve yaratıcı ruhunu yansıtan çeşitli hediyelerle de ödüllendirildi. Törende bir konuşma yapan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Kurucusu Akın Gökyay, satrancın çocukların geleceği için önemli bir spor olduğuna dikkat çekerek, "Satranç sporuyla genç yaşta tanışanlarda ciddi bir farkındalık oluşuyor. Müze yönetimi olarak turnuva ve eğitimlere öncelik veriyoruz. Türkiye’de satrancın gelişmesine ve yaygınlaşmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz. Satranç, çocuklarımızın hayatlarında doğru hamleler yapabilmesi için çok önemli bir spor. Turnuvalarda yaşanan heyecan ve rekabet ise onlara farklı tecrübeler kazandırıyor. Aileler de çocuklara gelecek yolunda eşlik etmeli ve satranç öğrenmeli" diye konuştu.

TOPLUM OLARAK SATRANCA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Yöneticisi Binnur Uçakhan da satranç sporunu sevdirmek için çıktıkları yolda bir kez daha satranç severlerle buluştuklarını söyledi. Uçakhan konuşmasında şunları ifade etti:

"Gökyay Vakfı Satranç Müzesi yaşayan bir müze. Bu müzenin her köşesinde gençlerimizi, çocuklarımızı, emeklilerimizi, ev kadınlarımızı kısacası toplumun her kesiminden insanlarımızı satranç öğrenirken, bir turnuva heyecanını yaşarken veya satrançla ilgili sohbet ederken görebilirsiniz. Müzemiz açıldığından beri her kesimin satranca ve müzemize olan ilgisinin artması da, doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Yaz dönemindeki kurslarımızda yetişkin kategorisindeki satranç sevdalılarını bu sporla buluşturacağız. Özellikle satranç öğrenen çocuklarımızın ailelerinin katılmasını arzu ediyoruz. Böylece minik sporcularımıza ebeveynleriyle antrenman yapabilme, birlikte keyifli vakit geçirme fırsatı oluşturmak da istiyoruz. 16 Temmuz’da başlayacak yaz döneminde bu kez yetişkinlerimiz satranç heyecanı yaşayacak. Hafta sonu ve hafta içi minimum 6 kişiden oluşan gruplara satranç eğitimi vereceğiz. Bugün toplumumuzun satranca çok ihtiyacı var. Sabırsız bir toplum olduk. Satranç herkese doğru seçimler yapabilmeyi ve serinkanlı olmayı öğretiyor. İşte toplum olarak satranca tam da bu noktada ihtiyacımız var. Hem kendileri için hem de çocuklarına destek olmak için satranç öğrenmek isteyen herkesi kurslarımıza davet ediyoruz."

EMEKLİLERE SATRANÇ DAVETİ

Gökyay Vakfı Eğitim Koordinatörü ve 4. Kademe Emektar Milli Takım Antrenörü Dr. M. Sabri Koçak da hafta sonu yapılan turnuvayı "Biz burada benzer grupları bir araya getirmeye çalışıyoruz. Daraltılmış kategorili turnuvalar düzenliyoruz. Amacımız benzer güçteki oyuncuların birbirleriyle karşılaşıp deneyim kazanmaları" sözleriyle değerlendirdi. Yarışmacılar arasındaki rekabetin çocuk sporcuların seviyesini ve motivasyonunu yukarı çektiğini kaydeden Koçak şöyle devam etti:

"Satrançta UKD(Ulusal Kuvvet Derecesi) ve ELO (Uluslararası Derecelendirme Sistemi) önemlidir. Kaliteli turnuvalarımızın sayısını arttırmaya ve gelecek dönemlerde bu turnuvaların ELO’ya (Uluslararası Derecelendirme Sistemi) dahil olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Emektar Milli Takım Antrenörü olarak da satrancın sadece çocuklar için olmadığını da bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Özellikle emekliler satranç öğrenerek, çocuklarına ve torunlarına örnek olabilir."