ANKARA - Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) 2015 yılı içerisinde 4 bin 145 adet ürünü denetlediğini açıkladı.2 bin 152 adet ürünün teknik düzenlemeye aykırı bulunduğunu belirten Saydan, bu kapsamda toplam 3 milyon 294 bin 725 lira idari para cezası kesildiğini kaydetti.

Saydan, kozmetik ürün ve tıbbi cihaz denetimleriyle ilgili basın açıklaması yaptı. Saydan, TÜBİTAK BİLGEM arasında Ürün Takip Sistemi (ÜTS) Projesi Sözleşmesinin imzalandığını ve projenin 2017 yılında tamamlanacağı söyledi. ÜTS'nin kurulmasının memnuniyet verici olduğunu belirten Saydan, "İthalatçıdan kullanıcıya gelen her ürün denetimden geçmiş olacak. Türkiye’de Bakanlık verilerine göre kayıtlı yaklaşık üç milyon tıbbi cihaz ve 400 bin farklı kozmetik ürün bulunuyor. Türkiye’de üretilen veya ithal yoluyla ülkeye giren kozmetik ürünlerin ve tıbbi cihazların üretim veya ithalinden nihai tüketiciye ulaşıncaya kadar takibine imkan sağlayacak bir ürün takip sistemi kurulması memnuniyet vericidir." dedi.

Gerek tıbbi cihazlar gerekse kozmetik ürünlerin üreticiden (ithalatçı) kullanıcıya kadar ilaç takip sistemi gibi kayıt altına alınıp, takip edilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Saydan, şunları kaydetti: "Çünkü eczane dışında özellikle internetten satılan kayıtdışı, sahte, merdiven altı üretimleri olan bu ürünlerin takip ve denetim altına alınması vatandaş sağlığı ve ülkemizin değerlerinin kaybolmaması için gerekli. Bakanlığın yaptığı kontrollerde yakalanabilenlerin rakamları gayet ciddi boyutlarda. 2015 yılında kozmetik ürünlerin piyasa gözetimi ve denetimi kapsamında bin 272 ürün denetlendi. Denetimi yapılan bin 272 ürünün, 216’sının uygun bulunmuş yani kozmetik ürünlerin ancak yüzde 17’si Bakanlık kurallarına uygun olabilmiş. 937’sinin teknik düzenlemeye aykırı, yani yüzde 70 ürün bakanlık teknik düzenlemelerine aykırı olarak piyasaya sürülmüş. 119’unun güvensiz olduğu tespit edilmiş. 119 güvensiz ürünün 86’sı sahte, kaçak, taklit parfüm, oje, allık, ruj ürün gruplarından oluşuyor. Yani yüzde 10’luk kısmı güvensiz veya sahte olarak satılıyor. Diğer 33 güvensiz ürün ise şampuan, saç bakım ürünleri, tüy dökücü, sarartıcı krem, gülsuyu, kil maskesi, bebek şampuanı, talk pudrası, ıslak mendil, krem ürün gruplarından oluşuyor. Kozmetik denetimler sonucunda teknik düzenlemeye aykırılık ve güvensizlik gerekçesiyle toplam 1 milyon 570 bin 472 lira idari para cezası uygulandı."

TİTCK Denetim Hizmetleri Başkan Yardımcılığı uhdesinde bulunan tıbbi cihaz ve kozmetik ürün denetimleri kapsamında, 2015 yılı içerisinde 4 bin 145 adet ürün denetlendiğini vurgulayan Saydan, "2 bin 152 adet ürün teknik düzenlemeye aykırı bulundu. Bu ürünlerin yüzde 50’si, teknik düzenlemelere aykırı. Yüzde 5 oranında, 220 adet ürün güvensiz olarak tespit edildi. Bu kapsamda uygulanan idari para cezası tutarı toplamı 3 milyon 294 bin 725 liradır.