ANKARA - Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin (Ankara DOB) Sarıkamış Harekatı sırasında hayatını kaybeden şehitlerin anısına sahnelediği, 'Sarıkamış Destanı: Doksan Bin Kar Tanesi' adlı konser, duygulu anlar yaşattı.

Opera Sahnesi'nde dün gece ücretsiz olarak seyirci ile buluşturulan konser, yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Etkinlik öncesinde konuşan Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, "Değil doksan bin bir tanesinin bile bizim için ne kadar değerli olduğunun farkındayız. Bir savaş düşünün ki Osmanlı nüfusunun 12 milyon olduğu gün 15 gün içinde 90 bin gencini yitirmiş. Dört yıl sonra Kafkas cephesi boyunca bu sayı 600 bindir. Ve üzeri 90 yıl karlarla örtülmüştür. 90. yıl anma törenlerine kadar bir gecede tek kurşun atmadan donarak, titreyerek zavallılar gibi gösterilen bu askerler birer kahramandır. Savaş 15 gün 15 gece sürmüştür. Göğüs göğüse, süngü süngüye savarak yapılmıştır. Erzurum Sarıkamış arası 150 km uzunluğunda 100 kilometre genişliğinde bir cephe düşünün. Üçüncü Ordu, 3 kolordu; her kolordu 3 tümen, bütün vadilerden akın akın Sarıkamış'a doğru yönelmişlerdir. Donmakta bir şehadet şeklidir. 90 yıl konuşulmayan bu şehitlerin, 90. yıl anma törenlerinden sonra Genelkurmay tarafından onurları iade edildi. Bu gecenin özeti şudur; bir ağıttan yola çıktık; 'Sarıkamış Altunbulak Soğanlıyı biz ne bilek. Bizim uşak böyle gezer. Aklı zıbın kara yelek'." İfadelerini kullandı.

Yönetmenliğini Sunay Muratov'ın yaptığı orkestra eşliğinde, koro ve solo sanatçılar; 'Kışlalar Doldu Bugün', 'Mızıka Çalındı Düğün Mü Sandın', 'Bu Dağlar Kömürdendir', 'Huma Kuşu Yükseklerden Seslenir', 'Yaylalardan İnmiş Üç Kız Bir Ana', 'Göç Göç Oldu Göçler Yola Dizildi', 'Sarıkamış Türküsü', 'Eledim Eledim Höllük Eledim', 'Ananın Sesi' ve 'Sarıkamış Marşı' eserlerini seslendirdi. Duygu dolu anlar yaşayan seyirciler, anlatıların eşlik ettiği konserde her bir eseri, uzun süre alkışladı. 'Sarıkamış Destanı Doksan Bin Kar Tanesi' adlı konserin beste ve düzenlemesi Adem Öztürk, şiirler Prof. Dr. Bingür Sönmez-Güner Erkan Birkan, sahnelenmesi Güner Erkan Birkan-Ergin Özkazanç, dekor tasarımı Özgür Usta, ışık tasarımı Fuat Gök tarafından gerçekleştirildi. Konserin koro şefliğinde ise Lyubomira Aleksandrova, soprano Huriye Apaydın, Güner Erkan Birkan, tenor Fatih Kayhan, bariton Kamil Kaplan görev aldı.