İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bünyamin Sertoğulları, sigaranın toplumlar için son derece tehlikeli bir madde olduğunu belirtmekte ve "Sigara içmek toplu intihardır" demektedir.

İnternational Cancer Control’ün yaptığı, tüyler ürpertici açıklamaya göre sadece 2016 yılı içinde kanserden 8 milyon insan hayata veda edecektir. Bununda bir nedeni sigara kullanımının yaygınlaşmasıdır.

Yapılan açıklamanın diğer bir korkunç yönü ise sigaranın 20 yıl içinde toplumlara vereceği zararın maliyetinin 47 trilyon dolara ulaşacağıdır. Şimdilerde gerekli tedbirler alınmadığı takdirde sigaranın sebep olduğu, kalp, solunum, kanser ve akıl hastalıkları milyonlarca inansın zamansız ölümüne sebep olacaktır.

Türkiye’de ise durum hiçte iç açıcı olmamaktadır. Ülkemdeki ölümlerin yüzde yirmi üçünün nedeni sigaradır. Eğer acil tedbirler hemen alınmazsa, 2030’da bu rakam 8 milyonu geçecektir.

Bugün dünya’da 6 milyon insan sigaraya bağlı hastalıklar yüzünden ölmektedir.

Prof. Dr. Oğuz Kılınç’ın açıklamasına göre, Sigara içmek; kadınların 23 yıl, erkeklerin ise 28 yıl hayatlarından vazgeçmeleri demektir. Yapılan son araştırmaların verilerine göre ise Türkiye sigara kullanımında başı çeken ülkelerden biri olarak kabul edilmektedir.

Yetkililerin sigara içilmemesi konusunda çok hassas ve kararlı oldukları bu zehiri insanlarımızdan uzak tutmak için gösterdikleri çabalara bütün samimiyetimle katılırken hayatım boyunca pek çok sevdiğimiz dostlarımızı ve yakınlarımızı bu zehirli dumana teslim ettiğimi bilirim.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük baskıları sonucu bugün sigarayı bırakan yüzlerce içici, sıhhatli, neşeli bir hayatın tadını çıkarmaktadırlar.

7 yaşından beri sigara içtiğini söyleyen ve üstelik sesi sayesinde para kazanan ünlü film ve ses sanatçısı Ferdi Tayfur en sonunda "Sigarayı at ömrünü uzat-Sigara çocuklar için, kese için hanımlar için, kese için berbat oğlu berbat" diye bestelediği şarkıyı Cumhurbaşkanımıza, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen bir resepsiyonda okumuştur. Sigara konusunda çok ciddi endişeleri olan Recep Tayyip Erdoğan bu konudaki görüşlerini şu sözlerle ifade etmişlerdir. "Sigara içme özgürlüğü diye bir özgürlük asla olamaz. Nasıl intihar etme özgürlüğü yoksa kendi kendini ölümcül hastalığa maruz bırakma özgürlüğü yoksa neticesi bu sonuçları çıkaran zararlı alışkanlıklarla ilgili özgürlükler de olamaz. Asıl olan sigara içenin değil sigara içmeyenin özgürlüğünü korumaktır." Çünkü sigara içmeyen kişi tamamen kendi iradesi dışında bir tehlikeye, tehdide maruz kalmaktadır. Devlet hırsıza karşı nasıl mal sahibini, teröriste karşı nasıl masum vatandaşı korumak mecburiyetindeyse tütüne, alkole, uyuşturucuya karşıda vatandaşı o şekilde kollamak zorundadır.

Yapılan araştırmaların ortaya koyduğu acı bir gerçek ise bu tip kötü alışkanlıklara başlama yaşının 9’a indiği tespit edilmiştir. Bu korkunç felakete filmler, diziler, müzik ve kötü arkadaşların sebep olduğunu ortaya koyan yetkililer, TV dizileri, filmler ve müzik gibi gençliğin izleyip, dinlediği etkinliklerden genç nüfusu uzak tutmak için bazı çalışmaların önümüzdeki günlerde uygulamaya geçirileceği ifade edilmektedir.

Özellikle yeni yetişen nesil tabi hepsi değil, sigarayı içmek kimine göre büyümenin gösterisi, kimine göre hava atmanın bir yolu, bazıları ise arkadaşlarının " Bir kere içmekle bir şey olmaz" ısrarı bu kötü illete başlamak için birer bahanedir. Nitekim masum bir nefesle başlanan sigara içiciliği, bir süre sonra bağımlılığa neden olmaktadır. Pek çok hastalığa kapı açan bu alışkanlık çevresinde bulunanları da etkilemektedir. Evde sigara içen anne ve baba’nın bilerek yavrusuna yaptığı kötülüğün asla affedilir bir tarafı olmamaktadır.

Yine çok acı bir gerçek dünyada her 13 saniyede bir kişinin sigara alışkanlığı yüzünden hayatını kaybettiği bir gerçektir. Bir tek sigarada 4 bin farklı türde kimyasal madde bulunduğunu açıklayan uzmanlar katran, karbon monoksit, arsenik, hidrojen, siyanür, formaldehit ve metan gibi insan sağlığını son derece tehdit eden bu ölümcül maddeler daha öncede belirttiğim gibi insan vücudunun savunma sistemini çökerterek sayısız hastalıklara kapı açmaktadır. Neticesi ölümle sonuçlanan, akciğer, ağız, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, böbrek, mide, kan kanseri, peptik ülserler, kronik bronşit, felç, astım, reflü bu şifa bulması oldukça zor hastalıklar yüzünden Türkiye’nin bir yılda harcadığı para 13 milyar dolardır. Oysa bu kötü alışkanlıklara bu paranın harcanmayıp sağlık giderlerine sarf edilmesiyle çok sağlıklı bir nüfus ve de güçlü, zekâlı, yetenekli bir gençlik karşımıza çıkacaktır.

Son yıllarda bayan sigara içicileri nerede ise erkek içicilere yetişecek boyutlara ulaşmıştır. Kim zevkten, kimi üzüntü ve kederden içtiğini ileri süren nispeten çok genç nesil özellikle bugünlerde bu alışkanlıklar ortaöğretim sınıflarına kadar inmiştir. Sigarının erken menopoz, diş eti iltihabı, kemik erimesi, göz hastalıklarına zemin hazırlarken, hamile hanımlarda sigara kullanıldığı için bebekleri fiziksel ve zihinsel özürlü dünyaya gelme riskiyle karşı karşıyadır.

Doğum sonrası sigara kullanan annelerin sütünde "Dioxin" denilen zehirler ve de öldürücü bir madde oluşmaktadır. Uzmanlar pasif sigara içimine maruz kalan bebek ve çocukların yaşadığı sorunlar uzmanlar tarafından yapılmaması gereken son derce tehlikeli bir davranış olarak vasıflandırılmaktadır.

Sigarının dumanının ucunda sönen hayatlara daha çok fırsat vermemek için yetkililerin aldıkları önlemler nispeten büyük faydalar sağlanmışsa da cadde ve sokaklara ve hatta parklara yerlere atılan izmaritler çirkin bir görüntü verirken, bunları toplayıp içen pek çok tinerci gencin güvenlik güçleri tarafından yakalandığı da görülmüştür.

Bazı ülkelerde sigara paketleri siyah ambalajlar içinde satılırken, bazı ülkelerde uyarılar, bazılarında da resimler uygulanmaktadır. Küçük çocuklara sigara satışının yasak olması bir çare olmamıştır. Apartman görevlisine sigara aldıran veya "Babam istiyor" diyerek sigara almanın yollarını bulan gençlerimiz bu yasağı delmenin gayreti içerisindedir. Ne olursa olsun, zararın neresinden dönülürse kardır. Siz sigara içenler bu kötü alışkanlıklardan vazgeçin, yaşamanın tadını çıkarmaya bakın. Harcanan gençlik bir daha geri gelmeyecektir.