ANKARA - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Genel Sekreteri Çiğdem Nas, Avrupa Birliği'nin (AB) en önemli sorunlarından biri olan göç meselesinin Türkiye olmadan çözümlenemeyeceğini belirterek, "Türkiye'de mutlaka bir göç bakanlığı oluşturulması gerekiyor. İstese de istemese de artık bir göç ülkesi haline geldi" dedi.

Nas, yaptığı değerlendirmede, mülteci sorununun son dönemde AB için en önemli konulardan biri haline geldiğine işaret ederek, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile AB liderleri arasında yapılan göçmen zirvesinin anlaşmayla sonuçlandığını hatırlattı. Türkiye’nin Yunan adalarına geçişleri durdurma ve buradan mültecileri geri kabul etmeye razı olmasının, AB için önemli bir adım olduğunu dile getiren Nas, bu konuda Türkiye ve AB’nin çok yakın ve işbirliği içinde çalışması gerektiğini vurguladı. Türkiye’de mutlaka bir göç bakanlığı oluşturulması gerektiğini savunan Nas, şunları kaydetti:

"Türkiye kendi istese de istemese dahi artık bir göç ülkesi haline geldi. Hem kendisi göç alan bir ülke, hem de AB’ye göçte transit bir ülke. Bu baskı Türkiye’nin üzerinde ister istemez ortaya çıktı. Bunu kontrol altına alabilecek bir politika ve kapasiteyi oluşturması gerekecek. Burada da AB ile işbirliği içerisinde muhakkak işleyen bir sistem oluşturmamız gerekiyor."

"TERÖR SALDIRILARI SONRASINDA KORUMACI TAVIR GÜÇLENEBİLİR"

Türkiye’nin, haziranda vize serbestisi yönünde bir karar alınması için nisan sonuna kadar AB vize yol haritasındaki kriterleri yerine getirmesi gerektiğine dikkati çeken Nas, bazı koşulların bu sürede tamamlanmasının zor gözüktüğünü söyledi.

Terör saldırılarının da AB içindeki korumacı tavrı güçlendireceğini dile getiren Nas, bunun da vize serbestliğine, bazı üye devletlerin karşı çıkmasını beraberinde getirebileceğini ifade etti. Nas, bu süreçte Türkiye'nin önüne bazı engeller çıkabileceğini, bu nedenle bir "B" planının bulunması gerektiğini bildirdi.