TSB Başkanı Ülger: Sigorta sektörü son 5 yılda toplam 22,6 milyar avro tazminat ödemesi yapmıştır

Sektör 2014 yılında devlet tahvillerine yaklaşık 10 milyar lira yatırım yaparak kamu finansmanını da desteklemektedir

İSTANBUL - Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Ramazan Ülger, "Sigorta sektörü son 5 yılda toplam 22,6 milyar avro tazminat ödemesi yapmıştır. Diğer taraftan, sektör 2014 yılında devlet tahvillerine yaklaşık 10 milyar lira yatırım yaparak kamu finansmanını da desteklemektedir" dedi.

Türkiye'nin G-20 Dönem Başkanlığı kapsamında, Türkiye Sigorta Birliği (TSB) ve Küresel Sigorta Birlikleri Federasyonu (Global Federation of Insurance Associations - GFIA) işbirliğinde "Insurance and the G-20 Goals/Sigorta ve G-20 Hedefleri" başlıklı konferansta sigortacılığın küresel hedefleri tartışıldı.

Konferansın açılışında konuşan TSB Başkanı Ramazan Ülger, katılımcılara sektör hakkında bilgi verdi.

Türk sigorta ve bireysel emeklilik sektöründe 39'u hayat dışı, 19'u hayat ve emeklilik, 5'i hayat ve 1'i reasürans olmak üzere toplam 64 şirketin faaliyet gösterdiğini aktaran Ülger, 2014 yılı sonu itibariyle sektörde faaliyet gösteren sigorta, reasürans ve emeklilik şirketlerinde çalışan kişi sayısının ise yaklaşık 19 bin olduğunu söyledi.

Ülger, 2014 yılında sektörün yaklaşık olarak 9 milyar avro prim ürettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bireysel emeklilik sisteminde ise katılımcıların fon büyüklüğü Haziran ayı itibariyle 13 milyar avroya, katılımcı sayısı da 5,5 milyona ulaşmıştır. Ülkemiz sigorta ve bireysel emeklilik sektörü son 10 yılda yüksek büyüme oranları sağlamıştır. Sektörümüz ülkemizin sahip olduğu genç nüfus, büyümeyi destekleyen olumlu düzenlemeler ve olumlu yapısal makroekonomik etkenler nedeniyle yüksek büyüme beklentisine sahiptir. Bununla birlikte sigorta ve emeklilik sektörümüzün büyüklüğü, gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığında yetersiz kalmaktadır."

Avrupa Birliği ve OECD ülkelerinde yüzde 8,5 olan sigorta primlerinin gayri safi milli hasılaya oranının, Türkiye'de yüzde 1,5 seviyesinde olduğuna işaret eden Ülger, benzer şekilde emeklilik fonlarının gayri safi milli hasıladaki payının OECD ülkelerinde ortalama yüzde 80'in üzerinde iken Türkiye'de yüzde 5'in altında kaldığına dikkati çekti.

Ülger, bu göstergelerin, Türkiye'nin alacağı çok yol olduğuna işaret ettiğini dile getirerek, konuşmasına şöyle devam etti: "Bununla birlikte ülkemiz nüfusunu ve ekonomik büyüklüğünü dikkate aldığımızda, potansiyelimizi de ortaya koymaktadır. Uzun zamandır sigorta sektörünün en önemli konusu olan sağlıklı büyüme, ancak tüm paydaşların çabası ve katkısı sonucu gerçekleşebilecektir. Ayrıca, memnuniyetle ifade etmek gerekir ki ülkemize giren doğrudan sermayede sektörümüzün de önemli bir payı bulunmaktadır.

Son yıllardaki yabancı sermaye girişi de Türk sigorta sektörünün büyümesi konusundaki beklentilerin ne kadar kuvvetli olduğunun ciddi bir göstergesidir. Sektörde yabancı oyuncuların varlığı, global tecrübelerin ve birikimlerin ülkemiz sigorta piyasasına taşınması ve sigortalıların bu gelişmelerden ve yeniliklerden maksimum ölçüde yararlanmasını sağlamasının yanında, sektöre olan güveni de göstermektedir."

Ramazan Ülger, sigorta sektörünün son 5 yılda toplam 22,6 milyar avro tazminat ödemesi yaptığını, diğer taraftan, sektörün 2014 yılında devlet tahvillerine yaklaşık 10 milyar lira yatırım yaparak kamu finansmanını da desteklediğini söyledi.

GFIA Başkanı Dirk Kempthorne de Türkiye'de sigorta konusunda yapılan çalışmalara atıfta bulunarak, "Türkiye, bütün G20 ülkeleri arasında, hükümetin tasarrufu teşvik etmek adına yaptığı çalışmalarla örnek gösterilebilir" diye konuştu.