Sadr: Arap ve uluslararası misyonlar ve büyükelçilikleri, halkın Yeşil Bölge'ye olası girişinden dolayı korku sardığı haberleri kulağıma geliyor

BAĞDAT - Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, yandaşlarının başkent Bağdat'taki hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge'ye girmesi halinde yabancı temsilciliklere zarar verilmeyeceğini belirtti.

Sadr yaptığı yazılı açıklamada, "Arap ve uluslararası misyonlar ve büyükelçilikleri, halkın Yeşil Bölge'ye olası girişinden dolayı korku sardığı haberleri kulağıma geliyor. Bu vesileyle işgalci olmayan temsilciliklerin hepsine barış ve güvenlik teminatı gönderiyorum" ifadelerini kullandı.

Açıklamada, "Biz misafirlerimize asla zarar vermeyiz. Halk eğer Yeşil Bölge'ye girmeye karar verirse kimseye zarar gelmeyecek ve onlara verilen herhangi bir zarar bize verilmiş olacak ki bunu kesinlikle reddediyoruz" denildi.

"ABD VE İNGİLTERE YA SESSİZ KALSIN YA DA ÇEKİLSİN"

Korunaklı bölgede bulunan ABD ve İngiltere büyükelçilikleriyle ilgili ise açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İşgalci ABD ve İngiltere büyükelçiliklerine ise son hutbede (gösteri alanındaki telekonferansla yaptığı konuşması) gerekli mesaj gönderildi. Ya sessiz kalsınlar ya da söz konusu bölgeden çekilsinler. Eğer askeri, istihbaratsal veya basın yoluyla müdahalede bulunurlarsa da yozlaşmışlar kategorisine girerler. Tercihi kendilerine bırakıyoruz."

Başkent Bağdat'ta 4 Mart 'ta Sadr yanlısı binlerce kişi hükümet binalarının yer aldığı korunaklı Yeşil Bölge'nin girişlerinde reform talebiyle hükümet karşıtı gösteri düzenlemişti.

Şii lider Sadr, göstericilere telekonferans aracılığıyla yaptığı konuşmada, reform için verilen 45 günlük sürenin dolması ve halkın istediği reformların gerçekleşmemesi halinde göstericileri Yeşil Bölge'nin içerisine girmeye çağıracağını söylemişti. Sadr, siyasi parti mensuplarının olmadığı teknokrat hükümeti kurulması için 12 Şubat'ta Başbakan Haydar el-İbadi'ye çağrı yapmış ve bunun için 45 gün süre verdiğini açıklamıştı.