Maliye Bakanı Şimşek: Siyasi risk hiçbir zaman sona ermez. Ama siyasi risk çok minimize bir düzeye indi, çünkü şimdi önümüzü görebiliyoruz

İSTANBUL  - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Siyasi risk hiçbir zaman sona ermez. Ama siyasi risk çok minimize bir düzeye indi, çünkü şimdi önümüzü görebiliyoruz. Önümüzdeki 4 yıl içinde Türkiye'de güçlü bir hükümet olacak" dedi.

Şimşek "Azimut Geleneksel 3. Uluslararası Finans Konferansı" kapsamında katılımcılara bir sunum yaptı. Sunumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek, 1 Kasım sonrası yatırımcı için siyasi riskin sona erip ermediği sorusunu şöyle yanıtladı:

"Siyasi risk hiçbir zaman sona ermez. 'Sona erdi' şeklinde kesinlik ifade eden bir şey kullanmak doğru değil. Ama siyasi risk çok minimize bir düzeye indi, çünkü şimdi önümüzü görebiliyoruz. Önümüzdeki 4 yıl içinde Türkiye'de güçlü bir hükümet olacak, güçlü bir liderlik olacak. Dolayısıyla reform yapma kabiliyeti var. "

Konferans kapsamında Azimut Group'un 160'tan fazla küresel temsilcisinin Türkiye'de olduğuna işaret eden Şimşek, onlara "Neden Türkiye'de yatırım yapmalı?" kapsamlı bir sunum yaptıklarını, bu gibi etkinlikler sayesinde Türkiye algısının iyileşeceğini, Türkiye'ye olan bakış açısının pozitife döneceğini, daha çok yatırımcı geleceğini söyledi.

Bakan Şimşek, bugün kamuoyunun bazı kesimlerinde yer alan "Asgari ücretin kaldırılması", "Merkez Bankası'nın yapısında değişikliğe gidileceği" söylentilerine karşın da, "Sabah erken çıkıp geldiğim için bakamadım, o yüzden yorum yapmayayım. Ama siz bu dedikodulara inanmayın, AK Parti'nin kendi beyannamesine bakın, yakında hükümet programı bu beyannameye dayalı olarak Meclis'e gidecek, ona bakın" değerlendirmesinde bulundu.

 -"Türkiye önümüzdeki yıllarda da hızla büyüyecek ve hızla Avrupa'yla arayı kapatacak"

 Yıl sonuna yaklaşılırken gelişmekte olan ülkelerin önemli sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu belirten Şimşek, Türkiye'nin bu kapsamda pozitif ayrışabileceğini söyledi.

Türkiye'nin bölgesindeki jeopolitik gelişmelere rağmen büyümesini sürdüreceğini belirten Şimşek, "Türkiye bu zor şartlar altında bile iyi bir performans ortaya koydu ve bölge açısından Çin gibi, Japonya gibi dışa açılacak ülkeler için önemli bir üs olabilir" dedi.

"Küresel ekonomideki yavaşlamaya karşın neden Türkiye'ye yatırım yapılsın" sorusunu yanıtlayan Şimşek, "Güçlü bir hükumet kurulacak ve bu hükumet reform yapacak. Türkiye'nin temelleri sağlam. Türkiye önümüzdeki yıllarda da hızla büyüyecek ve hızla Avrupa'yla arayı kapatacak. Türkiye siyasi istikrarıyla, reform gündemiyle ve sağlam temelleriyle önümüzdeki dönemde pozitif ayrışabilir" ifadelerini kullandı.

 "Bir tek sihirli değnek var o da yapısal reform değneği"

 1 Kasım seçim sonuçlarının belirsizliği azalttığını anımsatan Şimşek, "Çok belirsizliğin olduğu, Orta Doğu'da kaosun olduğu bir ortamda Türkiye 2015'te muhtemelen yüzde 3 büyümüş olacak" diye konuştu.

Mehmet Şimşek, siyasi belirsizliğin azalması, Avrupa'daki toparlanma ve Orta Doğu'da durumun biraz daha kontrol edilebilir hale gelmesinin, Türkiye'yi rahat bir şekilde yüzde 4 veya üstünde bir büyümeye çıkarabileceğinin altını çizdi.

Bunları tekrar çalışacaklarını ve OVP'nin yeni hükümet kurulduktan sonra tekrar gözden geçirileceğini belirten Şimşek, "2016 bütçesine tekrar bakılacak. Ama bugün itibariyle tabii ki iyimser olmak için bazı sebepler var. İnşallah da o yönde olur" diye konuştu.

Şimşek, Fed'in aralık ayında olası faiz artırımına karşı Türkiye'nin ne yapacağına yönelik bir soruyu da şöyle yanıtladı:

"Türkiye'yi dış şoklara karşı korunaklı hale getirmek için hep şunu vurguladık; makro finansal istikrarı önceliklendirilmesi, mali disiplinin ve bankacılık sektörünün sağlıklı yapısının devam ettirilmesi ile politikaların bu çerçevede şekillendirilmesi…

Ama en önemli konu reform… Biz çok hızlı şekilde yapısal reform gündemini uygulamaya koyarsak, beklentiler kanalında hızla iyileşme olur, bu da Türkiye'yi diğer ülkelerden pozitif ayrıştırır. Bir tek sihirli değnek var o da yapısal reform değneğidir."