ERBİL  - Irak'ta Musul'a bağlı Yezidi Kürtlerin yaşadığı Sincar (Şengal) ilçesinde, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile terör örgütü PKK arasındaki gerginlik sürüyor.

Sincar'da KDP'ye yakınlığıyla bilinen Yezidi Peşmerge Komutanı Kasım Şeşo, Yezidi Meclisi'nin "Artık KDP'nin Şengal'e hükmetmesine izin vermeyeceğiz" şeklindeki açıklamasına tepki gösterdi. Şeşo, KDP'nin resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, Yezidi Meclisi'nin PKK tarafından kurulduğunu ve hiçbir şekilde Yezidi Kürtleri temsil etmediğini belirterek, "Yezidiler olarak Mesut Barzani'nin dışında kimseden emir almayız. Yezidi Meclisi, PKK tarafından kurulmuş bir oluşumdur. Yanlarına aldıkları birkaç savaşçı ve şahsiyetle Yezidi temsilcisi olduklarını iddia ediyorlar" ifadelerini kullandı.

PKK'nın, Sincar'ın kurtarılmasının önünde engel teşkil ettiğini iddia eden Şeşo, şunları kaydetti:

"PKK hali hazırda yürüttüğü politikayla Şengal'in özgürleştirilmesinin önünde engel teşkil ediyor. Şengal'in kurtarılmasının önünde engel olan bir oluşuma nasıl izin verebiliriz? Yezidilerin başına yeni bir felaket gelse de savaşmaya hazırız fakat PKK'nın burada kalmasına müsaade etmeyiz. PKK'nın Şengal'de işi yoktur. Örgüt yalnızca Peşmerge ve Şengal halkı için sorun teşkil ediyor."

Sincar'daki kavganın nedeni

Musul'un merkezinin 120 kilometre batısında bulunan Sincar ilçesi 3 Ağustos 2014'te terör örgütü DAEŞ'in eline geçmiş, bunun üzerine bölgedeki binlerce Yezidi Kürt, evlerini terk ederek Sincar Dağı'na sığınmıştı. Daha sonra Peşmergenin açtığı güvenlik koridorundan dağda mahsur kalanlar kurtarılmıştı.

DAEŞ ile savaşın yürütüldüğü 2014 yılında Peşmergeye yardım gerekçesiyle ilçeye gelen PKK'nın silahlı gücü HPG güçleriyle Peşmerge arasında zaman zaman gerginlik yaşanıyor. Suriye'nin PYD kontrolündeki sınırları kentin 35 kilometre batısında bulunuyor. Bu nedenle PKK ve PYD'ye bağlı silahlı unsurlar, Suriye üzerinden Sincar'a rahatlıkla girip çıkabiliyor.

PKK'nın, Suriye'nin kuzeyindeki gücünü artırmak isteyen Mesut Barzani'ye mesaj vererek, "Suriye'nin kuzeyini karıştırması halinde kendilerinin de Sincar'ı karıştıracağı" tehdidinde bulunduğu belirtiliyor. Barzani, 6 bin Suriyeli Peşmergeden oluşan gücü, PYD kontrolündeki Afrin, Kamışlı ve Kobani'ye göndermek istiyor. Barzani'nin bölgedeki etkinliğini artırmasını istemeyen PYD, silahlı Peşmergelerin tamamının Suriye'ye geçişine izin vermemişti.

Editör: TE Bilisim