Yaşamın neredeyse 1/4'ü okullarda geçiyor. Çoğu okulun sınırlı imkanları, sınıflarda kirli havanın artmasına neden oluyor. Yeterli ölçüde havalandırılamayan sınıflar ise çocukları çeşitli hastalıklarla karşı karşıya bırakıyor. Dış mekanda olduğu gibi iç mekanda da temiz hava solumak gerekiyor.

Okullar açılırken, araştırmalar bir öğrencinin ilkokuldan üniversiteyi bitirene kadar 20 bin saatini, yani yaşam süresinin yaklaşık yüzde 23'ünü okul binaları içerisinde geçirdiğini ortaya koyuyor. Kış aylarında; havalandırmasız, kalabalık sınıflarda öğrenciler astım, bronşit gibi kalıcı rahatsızlıklara yakalanabiliyor.(1) ABD Çevre Koruma Örgütü EPA, soğuk algınlığı ve nezlenin yüzde 10’unun dış mekandan, yüzde 90’ının ise iç mekandan kaynaklandığı konusunda uyarıda bulunuyor.

Uzmanlar velileri, çocuklarında meydana gelebilecek burun kanaması, öksürük, nefes zorluğu, göz sulanması ve kızarıklığı, yüksek ateş, hızlı kalp atışları, kas ağrıları; ağız ve burun içi kuruluğu, baş ağrısı, mide bulantısı, işitme kaybı, kas seğirmesi ve tanımlanamayan alerjik reaksiyonlara karşı uyararak, hemen bir doktora başvurmalarını öneriyor.

Temiz hava almanın giderek zorlaştığı günümüzde, hava kirliliğinden korunmak gün geçtikçe önemini artırıyor.

Kirliliğe sebep olan kaynaklardan uzaklaşmak için öneriler • Toksik ürünler kullanmaktan kaçının. • Havayı temizlemek için bitkilerden yararlanın. • Sınıfınızı düzenli olarak havalandırın. • Diğer hava kirliliği kaynaklarını en aza indirin. • İç mekan kirleticilerinden uzak durun. • Özel hava temizleme cihazlarından yararlanın.