TBMM - AK Parti, siyasette uzun süredir konuşulan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen siyasi etik düzenlemesini 26. Dönem'de yasalaştırmayı planlıyor.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, teklif sahibi olduğu "Siyasi Etik Yasa Teklifi"ni, AK Parti'nin 14 yıldan beri bir çok alanda reform yaptığını, 1 Kasım seçimlerinden sonra bu reformlara tekrar hız verdiğini söyledi.

Türk siyasi hayatında uzun zamandan beri "siyasi etik" çalışmalarının hayata geçirilmek istendiğini ancak bir türlü gerçekleşemediğini anlatan Üstün, "Şimdi bir reform çerçevesinde bu gerçekleşiyor. Artık bu reformun zamanı gelmiştir." dedi.

Meclis'te "Siyasi Etik Komisyonu", siyasi parti grupları bünyesinde "siyasi etik kurulları" kurulması, TBMM üyeliğiyle bağdaşmayan işlerin belirlenmesi, milletvekillerine yönelik etik davranış ilkelerini düzenleyen yasa teklifini hazırladıklarını anlatan Üstün, konunun AK Parti'nin Seçim Beyannamesi ve Hükümet Programı'nda yer alan taahhütler arasında bulunduğunu hatırlattı. "Bu vaadi 3 ay içinde Meclis'e intikal ettirdik." diyen Üstün, siyasi etik konusunun çok önemli olduğunu vurguladı.

Üstün, "Her şeyden önemlisi, milletvekilinin bağlı kalacağı bir metnin ve müessesinin oluşmasıdır. Bu, Türk siyaseti açısından çok değerli bir girişimdir. Düzenleme; siyasete bir nitelik kazandıracağı gibi aynı zamanda milletvekilini de gereksiz dedikodulardan kurtaracak. Çünkü bazen milletvekili, hakkında çıkan dedikodulardan kendisini aklayamıyor. Bu düzenleme, milletvekillerinin de sığınacağı bir liman olacak. Milletvekili, gerçekten bu tür tedbirlere rağmen arzu edilmeyen bir işe bulaşmışsa, bu da tespit edilecek. Siyasetin temiz kalması için oluşturulmuş bir müessese olarak ortaya çıkacak." diye konuştu.

 "SÜREÇ HEMEN BAŞLAYACAK"

"AK Parti'nin reformist kimliği devam ediyor, sessiz devrim devam ediyor, reformlar devam ediyor." diyen Üstün, teklifin en kısa sürede yasalaşmasını istediklerini, bunun için gayret göstereceklerini belirterek, teklifin kısa sürede komisyonlardan ve Genel Kuruldan geçerek yasalaşmasının amaçlandığını kaydetti.

Yasalaşması için süreci hemen başlatmayı düşündüklerini anlatan Üstün, hem kendisinin hem partisinin hem de hükümetin önem verdiği reformlardan biri olduğuna dikkati çekti.