Atila GÜVENÇ - Spora ve sporcuya her türlü desteği veren gerçek bir sportmen sporcu Mustafa Koç'u sabah sporu yaparken beklenmedik bir anda kaybettik.

Sporcu yönüyle 10 yılı aşkın bir süre, saatlerce farklı golf sahalarında turnuva ve sonrasında tanıma şansına sahip olduğum Mustafa Koç'un çok yakınları dışında az bilinen bir özelliği de; Dalış, Yelken, Binicilik, Golf ile diğer spor dallarına verdiği destekti.Sporcu ruhu ve sporcu ahlakından edindiğine inandığım insan sevgisi de Gezideki direniş sırasında gösterdiği yaklaşımları ile yansımış ve unutulmazlar arasında yerini almasını sağlamıştır.

Sporun yaşamına yansımalarını görerek yaşadığım şimdi anılarım arasında kalmaya başlayan bir kaç önemli davranışını Mustafa Koç'un yaşam tarihine düşmek için anlatıyorum.

Spor ahlaklı halk adamı

Yaz aylarında zaman zaman 18.30 hareketli Beşiktaş - Beykoz motoruna tek başına korumasız biner, halkın arasında kafasında bir kep, keten pantolon ve tişörtü ile çekinmeden yolcu motorunun üst kısmı açık bölümünde oturur, Kandilli iskelesinde halk ile motordan iner, yürüyerek evine giderdi. Bir keresinde ben bile yıllarca beraber olduğum Koç için; bu adam da amma Mustafa Koç'a benziyor diyerek O'nun olduğuna ihtimal veremedim ve gidip konuşamadım. Ne var ki Kandilli İskelesine halkın arasında inerken O olduğuna inandım ama kalabalıkta seslenemedim.O ise günlük yürüyüş sporunu tamamlamak üzere yürüyüp gitti sıradan bir insan olarak.

Badem fok'un koruyucusu

Badem adlı yolunu kaybeden yavru fok balığını bilmeyen yoktur. Sayıları gün geçtikçe azalan ve yaşaması çalışmaları yapılan Akdeniz Fok'larından Badem'in sağlığına kavuşması için desteği veren ise su altı sporcusu, dalma hastası Mustafa Koç'tur. İlk yardımı ulaştıran ve denizde Badem ile kucaklaşan, onu seven ve yaşama dönmesi için sahiplenen de dalış meraklısı Mustafa Koç'tur.

Basının umulmadık andaki destekçisi

Spora ve spor camiasına yaklaşımı hep destek verici olan bir sporcuydu Mustafa Koç.Bir kaç yıl önce, Turkish Airlines World Golf Turnuvası'nı izlemek için Antalya'ya giden gazeteci Hüseyin Kaplan, 14 Ekim 2012 günü İstanbul'a dönüş yolunda uçakta geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirmişti.

Antalya'daki dünyanın gözünü Türkiye'ye çevirdiği üç önemli turnuvada görevini yapan ve Dünya'da ve Türkiye'de Golf, At Dünyası ile Turizm Life ve Best Life dergilerinin son sayılarını hazırlayan Kaplan, havada aniden fenalaştı. Kaplan'ın fenalaşması üzerine uçakta bulunan ve Kardiyoloji kongresinden dönen yaklaşık 20'den fazla Kalp Cerrahı Doktorlar duruma müdahale ettiler. Yapılan bütün tıbbi yardımlara rağmen Kaplan'ın vücudu yanıt vermedi. Bu arada yeniden Antalya'ya geri dönen ve acil iniş yaptı. Uçakta , iniş sırasında ve indikten sonra yapılan müdahalelere karşın Hüseyin Kaplan acil olarak Anadolu Hastanesine kaldırılmasına ve uzunca süre kalp masajı uygulanmasına karşın yaşama gözlerini yumdu.

Basında şok etkisi yapan ölüm üzerine haberi olan Mustafa Koç, spora olan duyarlılığını göstererek özel uçağını spor yayınları yapan gazeteci Kaplan'ın cenazesinin İstanbul'a nakli için hazırlattı. Türkiye Golf Federasyon Başkanı Ahmet Agaoğlu cenazeyi almak üzere Kaplan'ın ailesiyle birlikte Antalya'ya hareket etti. Kaplan'ın cenazesi bekletilmeden Pazar günü akşamı saat 22.10'da İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanına getirildi.

Halk danslarımızın görünmez yüzü

Yıllarca çocuklarımızın dünya çocuklarının katılımı ile TRT'de kutladığı 23 Nisan Ulusal Bayram şenliklerimizin yapılmasına destek veren Koç Grubunun başındaki insan olarak Halk Oyunlarımızın sevilmesi ve unutulmadan, yaşamasına destek vermesi de yaptığı unutulmazlar arasındadır.

Elindeki olanakları eğitim, spor ve sosyal çalışmalara harcamaktan kaçınmayan grubun başkanı olarak bir çok yetenekli genç insana yaptığı destekler spor dünyamızın unutmaması gerekir. Çocukluğundan beri Fenerbahçe'li olmasına rağmen hiç bir zaman fanatik bir taraftar olmamış ve grubunun Beşiktaş'a sponsor olarak destek vermesini sürdürmüştür.

Başta golf ve binicilik olmak üzere Uluslararası çok büyük para ödüllü turnuvaların gerçekleştirilmesi sağlayarak, Türkiye'nin dünyaca daha iyi tanınmasına yol açmış, dünya televizyonlarında yer alan bu spor etkinlikleri sayesinde turizm sektörümüze iş olanakları sağlamış, ekonomiye de katkıda bulunmuştur. Yaptığı spor dallarında kulüp kaptanlıklarında da bulunan Mustafa Koç, spor dünyasının kalbinde yaşamaya devam edecektir. Bütün spor dallarında her yıl Mustafa Koç Turnuvalarının yapılması O'nun adına yakışan bir davranış olacaktır.