AHMET AYIK’IN KİTABI SONUNDA ÇIKIYOR

Olimpiyat, Dünya ve Avrupa güreş Şampiyonumuz Ahmet Ayık’ın hayatını anlatan kitabı sonunda çıkıyor. Korona nedeniyle bir süre ertelenen kitap, 15 Ocak’ta herkesin elinde olacak şekilde hazırlanıp, basım için, matbaaya verildi. Şampiyonumuzun hayatını anlattığı kitapta, kimlerin yazısı yok ki? Rahmetli Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’den tutunda, bugünün siyasileri ve spor adamlarının yazıları çıkacak olan bu kitapta yer alıyor. Dediğim gibi, Ahmet Ayık kitabının yayınlanması biraz zaman oldu, ancak çıktığında, beklediğimize değecek bir eser olarak elimizde bulunacak.

ORTA YAŞ GRUBU BU YAZIYI OKUYUN

Günümüz orta yaş grubu, bir önceki kuşağın kendisini yaşlı hissettiği döneme denk geliyor. Gerek fiziksel yıpranmanın azalması, gerek sağlıklı yaşam skalalarının rutin hayatlara girmesi, gerekse de hızlı yaşam döngüsü insanların yaşlanma veya kendilerini yaşlı hissetme periyodlarını en az bir 10 yaş ileriye attı. Bu nedenle.... Orta yaş döneminde spor seçiminin temel kurallarını anlatan Therapy Sport Center Fizik Tedavi Merkezi’nden Uzman Fizyoterapist Altan Yalım, şunları söyleyip 8 kuralı sıralıyor: 1)En kolay ve güvenilir olan aktivite şüphesiz ki, yürüyüş yapmaktır. Burada sağlığımızı riske atacak aşırı zorlanmalarla karşılaşma riski oldukça azdır. 2)Artık, günümüzde kış döneminde de ulaşılması kolay olan havuzlarda yüzme sporu yapmak önemlidir. Yüzme sporu özellikle, hem omurga üzerinde, hem de kol ve bacak kaslarında gelişim sağlayarak zinde kalmamıza yardımcı olur. 3)Spor salonlarında ağırlık ve istasyon çalışmaları, en çok riskli olan seçimlerden birisidir. Uygun ağırlık bulunmadan yapılırsa, ciddi kas ve eklem sorunlarına yol açabilir. 4)Yoga ve pilates gibi salon sporları, hem orta, hem de ileri yaş dönemi için gerek kas kuvvetinin artması, gerekse de esnekliğin artması için en uygun seçimlerdendir. 5)Halı sahalar ve futbol benzeri oyunlarda ise, hem gerekli ısınma ve esneme önlemleri olmadan başlandığı, hem de aşırı eforun kardiyovasküler stresi artırması nedeniyle risklidir. 6-Tenis, orta yaş saha sporları arasında en güvenli olandır. Ancak, iyi ekipman seçimi ve profesyonel eğitim desteği eklemleri korumak için şarttır. 7)Bisiklet sporu tercih edilen uygulamalardandır. Ancak burada da, hem güvenli ortamda bu sporu yapmak, hem de eklemlerimizi aşırı zorlamayacak parkurlar bulmak önemlidir. 8-Burada saydığımız başlıca spor modalitelerinden farklı olarak, Aikido benzeri bazı dövüş sporları, doğa yürüyüşleri, sörf ve yelken gibi su sporları da bazı insanlar tarafından tercih edilmektedir.

SUALTI SPORU ONDAN SORULUR

Federasyon Başkanı iken çekmediği kalmadı. Bakan ve Genel Müdürlere doğruyu söylediği için hep ters köşeye yatırıldı. Sonunda verilen cezalara bıkkınlık getiren Harun Sevinç, şimdilerde köşesine çekilip, yine su sporlarına faydalı olmak için çırpınıyor. TRT’deki görevinden de emekli olan bir dönemin Sualtı Federasyonun uzun yıllar Başkanlığını yapan Harun Sevinç, şimdilerde sualtı sporları için program yapıyor. Hiç unutmam.. “Vatman’a izin gününde ne yaparsın” diye sorulduğunda “Tramvaya binerim” cevabı verirmiş.. Tıpkı mühendis Harun Sevinç gibi... Emekliliğinde bile sualtı sporuna faydalı olmak için çırpınıyor.

HERKES KENDİ İŞİNE BAKSIN

Ankaragücü durumuna şimdilerde dem vuran dış kapının mandalları, 110 yıllık Başkent takımın bir anda sahip çıkmaya başladı. Uzaktan atılan nakaratlarla Ankaragücü’ne yol göstermek isteyen onlar, Ankara’daki meslektaşlarımızı ellerinin tersi ile bir kenara itip, güya ders vermeye kalkıyorlar. Onların bazıları, mideleri ile bağlı oldukları kulüplerin menfaatlerini ortaya çıkartırken, Ankaragücü’ne güya çıkış yollarını göstermek tam manası ile ukalalıktan başka birşey olmuyor. Başkent dışında öne sürdükleri palavralarla ve güya akıl (!) veren o beyler, önce bağlı bulundukları kulüplere karşı sadakatlerini (!) göstersin. Ankaragücü, küme düşer veya başarılı olur. Bıraksınlar da gerçekleşecek durumdan üzüntü veya sevinci Başkentli meslektaşlarım yaşasın. Sahibinin sesi olanlara tavsiyem, koskoca Ankaragücü’nün durumundan vaziyet çıkarmak onları işi olmamalı. Yani... 110 yıllık Ankaragücü’nün geleceğine sahip çıkmak, 451 kilometre uzaktan, değil bu kentte yaşayanların sorumluluğu altında. Onlar önce önlerine konanı yesin. Bıraksınlar da sevinç ve mutsuzlukla başbaşa biz kalalım.

MEHMET ŞAHİN

Kimse onu bu isimle tanımaz. Fiziğini çok iyi kullanıp, bilhassa kafa golleriyle Ankaragücü’nde şöhret olan Hrubesck Mehmet 1957 yılında Ankara’da doğdu. Futbola tesadüfen başladı. Bir arkadaşının zorla götürdüğü Amatör kümede yer alan Ziraat Fakültesinde resmen futbol oynamaya başladı. İlk oynadığı Amatör küme maçında 2 golü de kafa ile atmıştı. Akşam eve geldiğinde babası “2 gol attım, diye adam mı oldun” diye çıkıştı. Daha sonra 1980 yılında Ankaragücü’ne transfer olan taraftarlarının Hrubesck Mehmet diye tanınan bu futbolcu, 1987’de Adana Demirspor ve Kahramanmaraş’da oynadıktan sonra futbol hayatına nokta koydu.