Mevsim değişikliğine bağlı olarak artan stres, kimilerinde yeme isteğini arttırıyor. Bu da kilo olarak geri dönüyor. Medical Park Ankara Hastanesi Diyetisyenleri’nden Cihangir Akca, stresliyken kendini yemek yemeğe verenlere "Mutluluk (Serotonin) Mevsim değişikliğiyle birlikte soğuk havalar etkisini göstermeye başladı ve günler kısaldı. Bu dönemlerde strese dikkat! Stres bazı kişilerde yeme isteğini azaltırken, bazılarında arttırıyor.

Diyetisyen Cihangir Akca, stres durumunda iştahını kontrol altına almak isteyenlere, "Yediklerinize dikkat ederek ve küçük yaşam tarzı değişikliği ile mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin hormonunuzu arttırabilirsiniz. Bu sayede stresten uzaklaşır, kilo problemi yaşamazsınız" dedi. Stresi azaltarak kiloların kontrol altına alınabileceğini vurgulayan Diyetisyen Cihangir Akca, şunları söyledi:

Stresi kontrol altına alan, kiloyu da alır "Kilo artışına yol açan ‘adipoz doku’, yani yağ dokusunu, serotonin (mutluluk) hormonunun baskılanması tetikler. Bazı kişilerin özellikle stresli oldukları dönemde yemek yeme istekleri artmaktadır. Bu kişiler streslerini kontrol ettikleri zaman kilolarını da kontrol edebilir ve anlık değil sürekli mutlu bir yaşam şekli kazanırlar." Diyetisyen Cihangir Akca, mutluluk hormonuyla stres ve kilo kontrolünü sağlanabilmesi için de şu tavsiyelerde bulundu:

Mutluluk hormonunu arttırmak için bunları yapın

." Kahvaltı yapanların zihinsel uyanıklığı artar, dikkati yoğunlaşır ve performansı yükselir. Bu nedenle kahvaltı stresi azaltır, keyif verir ve ruhsal sağlığı olumlu yönde etkiler.

. ‘Triptofan’ iyi halde olmamızı sağlan mutluluğun besinlerdeki ismidir ve vücudumuzun üretmediği esansiyel bir aminoasit çeşididir. Muz, süt ve ürünleri, kakao, yumurta, çiğ fındık ve badem gibi sert kabuklu meyveler en iyi kaynaklarıdır. Ara öğün saatinde blendirize edilmiş muz ile yağsız süt, kakao ve 8-10 tane çiğ fındık veya badem karışımı mutluluk

. Adı ve kokusu bile mutluluk nedeni olan çikolata, miktarına dikkat edildiği sürece mutluluk tadında gün yaşamanız için güzel bir ara öğün olabilir. Araştırmalara göre polifenollerden zengin olan ve yüzde 80 kakao, potasyum ve triptofan içerdiği için serotonin salgılanmasını artırıp mutluğunuza mutluluk katabilir. Günde 20 gram bitter çikolata aşkı, mutluluğunuz için idealdir. Yanında 1 su bardağı yağsız süt ile hem uzun etkili tokluk yaşar hem de mutluluğun Stres dolu hayattan kurtulup gevşemek için basit bir yol arıyorsanız, günde 8-10 bardak su için! Beynimiz dahil tüm organlar iyi çalışabilmek için suya ihtiyaç duyarlar. Eğer az su içiyorsanız vücudunuzda mineral kaybı ve buna bağlı olarak stresin artışı olabilir.

. Omega-3'ün en iyi kaynağı olan balık, hem kalbinizi ve bedeninizi, hem de ruhunuzu korur.

Haftada 2 gün fırında veya ızgarada balık hazırlamaya ve bol sebze ile tüketmeye dikkat

.Kahvaltıda veya ara öğünlerde yine omega-3'den zengin olan 8-10 tane çiğ fındık veya badem ya da 2 tüm ceviz gibi sert kabuklu meyveleri tüketebilirsiniz.

.Sevginin rengi kırmızıysa meyvesi de kırmızı meyvelerdir! Antioksidan deposu olan kırmızı meyveler; kalp sağlığınızı korur, kanser düşmanıdır, cildinize ışıltı katar ve güzelleştirir ve ruhunuzun gıdası olmayı da başarır. Bir ara öğününüzde kullanacağınız yaban mersini, mevsimi yaklaşan nar gibi kırmızı meyveler ile hem kendinizi hem de ruhunuzu besleyin.

.Mutlu olmanın yolu hareketten geçer. Strestin en iyi ilacının yemek değil, hareket etmek olduğunu unutmayın. Açık havada doğa yürüyüşleri ile kilo kontrolünü sağlayacağınız gibi, endorfinlerin salımını arttırarak, sakinleşebilir, ruhunuzu dinlendirebilirsiniz. Yapılan bilimsel araştırmalara göre haftada en az 150 dakika, haftanın 5 günü günde 30 dakika düzenli olarak mutluluğa koşabilirsiniz. O zaman soğuk hava bahanesinden kurtulup mutluluk için hayatınıza aksiyon katın ve koşun."