BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, bu hafta sonu Viyana'da gerçekleştirilecek Suriye toplantısında son dönemde yakalanan ivmenin iyi değerlendirilerek Suriye'deki şiddetin azaltılmasının sağlanması gerektiğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi'nde kapalı oturumda gerçekleşen Suriye toplantısında Mistura, Konsey üyelerine Viyana'daki son Suriye toplantısına ilişkin görüşlerini aktararak, bölge ülkeleri ve Suriyeli taraflarla temaslarına ilişkin bilgi verdi.

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Mistura, Viyana'da düzenlenecek toplantının Suriye halkı için önemli sonuçlar getirmesini umduğunu, bunlardan birinin şiddetin azaltılması olması gerektiğini kaydetti.

Viyana görüşmelerinde BM'nin konumunun sorulması üzerine Mistura, toplantıya ABD ve Rusya'nın başkanlık ettiğini, BM'nin sadece tarafları masaya getirdiğini dile getirerek, "BM'nin öncülüğündeki çabalar ve BM'nin spesifik çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi çalışmaları dört yıl sürdü ve başarısız olduğu görüldü. Şimdi ilgili ülkeler buna öncülük ediyor. Viyana'da elde edilen ivme iyi değerlendirilmeli ve Suriye'de şiddetin azaltılması sağlanmalı" dedi.

BMGK kasım ayı başkanı İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da gazetecilere yaptığı açıklamada, BMGK toplantısında Suriye'de kimyasal silah kullanımı ve siyasi çözüm çalışmalarını ele aldıklarını ifade etti.

Kimyasal silah kullanımına ilişkin Suriye'de inceleme yapan panelin iki yerde kimyasal silah kullanıldığını Konsey'e bildirdiğini anlatan Rycroft, BMGK'nın her türlü kimyasal silah kullanımını kınadığını hatırlattı.

Rycroft, soru üzerine, toplantıda Rusya'nın Suriye'de yeni anayasa yapılması ve geçiş sürecine ilişkin önerisinin gündeme gelmediğini de belirterek, İngiltere olarak çatışmaları sonlandıracak her türlü yapıcı fikri destekleyeceklerini bildirdi.