AZEZ (AA) - Suriyeli ilk astronot Tümgeneral Muhammed Faris, Halep'in Azez ilçesinde son yolculuğuna uğurlandı.

Gaziantep'te tedavi gördüğü hastanede 20 Nisan'da hayatını kaybeden 73 yaşındaki Suriyeli ilk astronot Faris için Azez'de cenaze töreni düzenlendi.

Cenaze törenine Suriye Milli Ordusu (SMO), Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Suriye Geçici Hükümeti (SGH) temsilcilerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşları üyeleri ile bölge halkından binlerce kişi katıldı.

Küçükçekmece'de caminin abdesthanesini sağanaktan dolayı su bastı Küçükçekmece'de caminin abdesthanesini sağanaktan dolayı su bastı

SMO komutanlarından Muhammed Hasan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Faris'in Suriye halkı için bir özgürlük önderi olduğunu söyledi.

Suriye halkının onur ve özgürlük mücadelesinde Esed rejimine karşı çıktığını ifade eden Hasan, "İnsanlar ölümlü. Herkesin sonu gelecek bu hayatta. Ancak zalime karşı onurlu duruşları ile bilinenler ölümsüzdür." diye konuştu.

- Muhammed Faris

26 Mayıs 1951'de Halep'de dünyaya gelen Muhammed Faris, Sovyetler Birliği ile uzay yolculuğu yapan ilk Suriyeli ve ikinci Arap astronot olmuştu.

Tümgeneral Faris, 1987'de uzaya gidip gelmesinin ardından ülkesinde kahraman gibi karşılanmış ve Suriye'deki üniversitelerde yaklaşık 10 yıl ders vermişti.

Suriye'de 2011 yılında Esed rejimine karşı başlayan halk ayaklanması ve iç savaşın ardından Türkiye'ye sığınan Faris, 19 Nisan'da Gaziantep'te hastanede hayatını kaybetmişti.

Kaynak: aa